Kovács Kati

Kovács Kati  (Verpelét, 1944. október 25.–) Liszt Ferenc-díjas magyar énekesnő, előadóművész, színművésznő, dalszövegíró, a magyar könnyűzene kiemelkedő énekes-egyénisége. Közel 50 éve tartó karrierje során számos állami és szakmai kitüntetéssel elismerték.

nevéhez a hatvanas évek óta sok siker fűződik, több millió lemezét adták el.Összesen 102 magyar és 20 külföldi önálló lemeze jelent meg, ebből 31 album és egy MAXI-CD-válogatás. 153 albumon szerepel még, valamint több mint 500 dal van a repertoárjában. Összesen több mint 270 hanglemezen hallható a hangja. Külföldön is elismert könnyűzenei énekesnő. Több alkalommal megválasztották az “Év énekesének” itthon és külföldön egyaránt. Európa és Ázsia számos országában adott koncertet, jelentek meg lemezei és dalai, többször járt Amerikában és Ausztráliában is. A zenei eredmények mellett sikereket ért el a dalszövegírásban és a filmművészetben is, eddig több mint 20 filmben és színházi darabban szerepelt, valamint több tucat film betétdalát is ő énekli. Több mint ötven dalának ő a szerzője. Kovács Kati az egyik legsokoldalúbb magyar énekesnő, mivel a könnyűzene legtöbb ágában otthonosan mozog.

Kovács Kati a magyar könnyűzene olyan ismert együtteseivel dolgozott együtt és készítette albumait, így az Illés, Metro, Omega, LGT, V’Moto-Rock, Hungária együttes, Fonográf együttessel. Dalait pedig olyan élvonalbeli szövegírók és zenészek munkája teszik teljessé, mint Presser Gábor, Sztevanovity Dusán, Tolcsvay László, Demjén Ferenc, Lerch István, Szörényi Levente, Adamis Anna, Koncz Tibor, S. Nagy István és Szenes Iván.

Magas színvonalú zenei munkásságának eddigi legmeghatározóbb kitüntetése a Liszt Ferenc-díj, amit kiemelkedő zenei és előadó-művészeti tevékenységéért, 1986-ban vehetett át. Művészi pályája elismeréseként a magyar állam még a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével és a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével ismerte el. 2006-ban a magyar zeneművek bemutatása és megismertetése érdekében végzett kimagasló tevékenységéért Artisjus Életmű-díjat kapott. 2011-ben pedig Budapest Főváros Díszpolgára címével tüntették ki.

forrás: wikipedia.hu; www.kovacskati.hu

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.