Természetes ékszerek – beszélgetés Szentmártoni Ildikó ékszerkészítővel

„Remélem, elhiszik nekem, hogy az ásványok sokkal többek, mint színes kövek vagy esztétikus ékszerek. Hatalmas természeti erők teremtették őket az évezredek alatt, a föld rejtett, féltett kincsei, hordozzák magukban a tudást, az energiát.”

 

(Szentmártoni Ildikó – www.asvanyiekszerek.hu)

 

 

 

Hogyan került kapcsolatba az ékszerkészítéssel?

Úgy kezdődött, hogy nem találtam és megcsináltam.

Bővebben, kb. 10 évvel ezelőtt egy rendezvényre készültem és szerettem volna  a ruhámhoz vásárolni egy szép bizsut. Kerestem, kutattam, ami tetszett az túl drága volt, az olcsóbbak a tömegáru kategóriába tartoztak.

Épp kijöttem a 10. üzletből, mikor a másik oldalon megláttam egy hobby boltot, pont olyan színű gyöngyök  voltak a kirakatban, mint amire nekem is szükségem volt. Egyszer valaki egy Chagall kép láttán azt merte mondani ” na ilyet én is tudnék csinálni”, képet festeni nem próbáltam, de az “ékszert” még aznap elkészítettem..

Abban az időben fejeztem be tanulmányaimat az ELTE-n, és elkezdtem egy műtárgybecsüs iskolát. A gyakorlati tudást egy esztergomi  régiségboltban szereztem meg, ott láttam először gyönyörű régi ékszereket, színes, vibráló korallokkal, türkizekkel. Szerelem volt első látásra.

Felkutattam az ásvány nagykereskedéseket, könyveket vettem, vállalkozásunkba bevettük az ékszerkészítést.

Ma már külföldről is rendelek szakirodalmat, ásványokat, különleges kiegészítőket.

Most elmondhatom, hogy a szakmám lett a hobbim, a hobbim pedig a szakmám.

 

Van – e példaképe az ékszertervezésben?

Természetesen vannak olyan tervezők, akiket nagyra tartok. Először említeném a régi egyiptomiakat, ékszereik  mindig elvarázsoltak, színviláguk mesés, az egyszerű anyagokból (üveg, kerámia, fajansz) csodákat alkottak.

A nők, de a férfiak is már évezredekkel ezelőtt szívesen viseltek bizsukat. Bár a bizsu kifejezés nem volt használatos az 1920-as évekig, története egyidős az emberiséggel. Ahogy nőtt a népesség, és mind jobban és tudatosabban kedvelte, követte a divatot, egyre sürgetőbbé vált, hogy az értékes alapanyagokat (arany, igazgyöngy, zafír) helyettesítő, olcsó megoldásokat találjanak. Így kerültek előtérbe az ásványok (türkiz, ametiszt) a tenyésztett gyöngyök, az üveg és a porcelán. A 19.század végétől szinte mindenki  számára elérhető volt a divatékszer.

Szeretem Giorgo Armani terveit is, aki 1974-től tervez divatékszereket, munkái merészek, vibrálóak, sok fát használ és gyakran merít a világ kultúráinak motívumaiból.

Egy igazi mai sztár ebben a világban Dinny Hall, Anglia egyik vezető ékszertervezője, elegáns, modern minták, kevés színes kő jellemzi darabjait. Nála természetesen minden kézzel készül.

 

Gyerekként mennyire vonzotta az ékszerek világa?

Hódmezővásárhely volt az otthonom 23 éves koromig. Gyerekként, de fiatal felnőttként sem kerültem kapcsolatba az ékszerekkel, ha azt nem számítjuk, hogy ballagásra szokás volt abban az időben horoszkópos aranyláncot ajándékozni. Rendes vidéki leányként, biciklivel jártam, tehát sportos viselet, edzőcipő, eszembe sem jutott, hogy hiányzik rólam valami. Húsz évesek voltunk mikor megszületett Norman fiunk.

A biciklin már ketten ültünk, váltóruhával, labdával és kis lapáttal, tehát az elegancia a stílus nem jöhetett velünk.

Mivel mi (a férjem és én) sok mindent fordítva csinálunk, mint mások, először családot alapítottunk, gyereket neveltünk, utána tanultunk, egzisztenciát teremtettünk.

Budapestre költözésünk után kerültem közelebb a divatékszerekhez, kevesebb kerékpározás, több elegancia.

Melyik ásványi anyag a kedvence?

Művelődéstörténeti, művészettörténeti tanulmányaim során sokat olvastam az egyiptomi és az indián kultúráról. Ők szerették és szívesen használták a türkizt, sokkal többnek tekintették egyszerű ásványnál.

Emlékszem az első igazi ékszerem egy aranyból készült kitűző volt, egy kiwi madarat ábrázolt, a testét türkizzel díszítették. Akkor eljegyeztem magam ezzel a kővel.

Sok ékszert készítek türkizből, de nagyon szeretem hordani is.

Kombinálom fával, fémmel, más ásványokkal, pl. pirosra vagy narancsra festett howlittal. Ez az ásvány a torokcsakra köve, a Bika, Mérleg, Nyilas, Vízöntő, Halak csillagjegyűeknek nagyon ajánlott.

Én nem tartozom egyikbe sem, de ez nem zavar a viselésnél, szerintem az Oroszlánokat véletlenül lehagyták.

 

Milyen alapanyagokból készülnek a saját tervezésű ékszerek?

Az általam  felhasznált alapanyagok igen változatosak, sok fajta ásvánnyal dolgozom, pl: ónix, ametiszt,jáspis, karneol, krizokolla, türkiz, achát, hegyikristály, rózsakvarc, unakit  stb…

Nagyon szeretem a színes üveget, gyönyörű gyöngyök készülnek Csehországban, és a Velence melletti Muránóban.

Sok fémből készült kiegészítőt alkalmazok, Mexicóban és az Egyesült Államokban, készítik a legkülönlegesebb fémgyöngyöket.

A 20. század végén és a 21. század elején az ékszertervezők beemelték az alapanyagok közé a műanyagot. Itt a minimalizmusjellemző rám, keveset használom és biztos, hogy kombinálom értékesebb elemekkel

 

Egy kicsit a kulisszák mögé pillantva: általában mi ad ihletet egy új ékszer megtervezésénél, megalkotásánál? Hogyan születnek az ékszercsodák?

Néhány nappal ezelőtt láttam egy festményt, különlegesek voltak a színei, a lila a szürke és az okker volt keverve, én is felhasználtam ezt a  színkombinációt.

Figyelem az embereket az utcán, sokszor onnan merítek, pár evvel ezelőtt vártam a zöldre a zebránál, elment előttem egy lány, narancs, barna és türkiz színekbe öltözve. Nagyon tetszettek a színei, este már kész is volt a nyaklánc.

Na és van a ” hamupipőke-technika”, a szőnyegre borítok sok különböző ásványt, összekeverem őket, és gyönyörű párok születnek.

Régebben sokat terveztem, papírra vetettem a gondolataimat, de ma már elég látnom, egy szép követ, ásványt, egy izgalmas színhatást, és már fejben el is készült a következő darab.

 

Hogyan lehet összekötni a nők stílusát és az ékszerválasztási szokásokat? Mi alapján választ egy nő ékszert magának?

Azt hiszem a magyar nők öltözködésében nem játszik olyan fontos szerepet a divatékszer, mint például az olasz nőkében. Szerencsére színesebbek és bátrabbak lettek a nők, mint 10 évvel ezelőtt, de még mindig a klasszikus fazonok és anyagok dominálnak. A szép ásványokból készült darabok ma is kedveltek, kevesen hordanak hosszú feltűnő színű és anyagú nyakláncot.Az eladási listát nálam is a rövid, ásványokból készült, láncok vezetik. Sokan csillagjegyük alapján vásárolnak.

Fontos kritérium a szín, legtöbben a pasztell színeket kedvelik, az erős, harsány színek háttérbe szorulnak. A fekete és fehér az örök divat, az biztos, hogy megtalálható szinte minden ékszerdobozában.

Természetesen az életkor is nagyban meghatározza a döntést a vásárlásnál, manapság a nők még az 50-es éveikben is lehetnek gyönyörűek és fiatalosak, mégis  félnek a “feltűnéstől”.

 

Igaz, hogy a helyesen megválasztott ékszer magabiztossá tesz?

Az költői túlzás lenne részemről, ha azt állítanám, hogy egy jól megválasztott kiegészítő, bizsu megváltoztatná valaki személyiségét. Az biztos, hogy más lesz a kisugárzása és a körülötte élők reakciója. Csak egy példa.

Néhány hete végre sikerült egy negyven körüli, barna hajú hölgyet rávennem (2 hónapig győzködtem),hogy a fekete ruhákat váltsa színesebbre. Nagyon belehúztunk  és a világos barnáig jutottunk, de felvett hozzá egy NARANCSSÁRGA színű nyakláncot.

Másnap hívott és azt mondta “azt hittem én kaptam az Oscar-díjat, annyian megállítottak  a munkahelyemen”.Volt aki megdicsérte a változást, olyanok akikkel még soha nem beszélt, csak egy kicsit csevegni akartak vele.

Tehát a kiegészítők saját életet élnek, bevonzanak embereket, az Oscar-díjat nem ígérem.


 

Mennyire önkifejezés az ékszerviselet? Bátran hordanak feltűnő ékszert a magyar nők?

Saját magunk díszítésének a vágya visszanyúlik a legősibb kultúráig, a környezetükben található természeti tárgyakat (csont, kagyló, toll, agyag) dekoratív, tetszetős viseleti darabokká alakította az ember.

A sumerok, az egyiptomiak, de az ókori görögök is azért viselték az ékszereket, hogy kiemeljék velük a női szépséget, jelezzék státuszukat, gazdasági helyzetüket a társadalomban. Ezek az ékszerek merészek, erőteljesek, feltűnőek voltak.

A tömegtermeléssel, a bizsu megszületésével is megmaradt a közlés  a kifejezés vágya, pl. voltak gyászékszerek, a szentimentalizmus jegyében készült láncok (hajtincs, arckép volt benne).

A 20. század elején megjelentek a szüfrazsett ékszerek, ezek zöld, fehér, lila színezett kövekből álltak, üzenetük az volt ” Szavazati jogot a nőknek!”

Tehát hölgyeim vigyázat, hogy milyen ékszert hordanak, mert minden színnek, anyagnak, formának van szimbolikája, üzenete. A magyar nők talán azért nem hordanak feltűnő ékszereket, mert üzenet terén gyorsabb  és érthetőbb az sms!?

Mindenkit megnyugtatok, viseljen bátran színes, feltűnő kiegészítőket, mert lámpással sem lehet már olyan embert találni, aki azt hinné a zöld, fehér, lila láncunkra, hogy a szavazati joggal van bajunk.

 

Hogyan változott az ékszer divat az utóbbi évtizedekben?

Az 1940-es évek végére az új technikai eljárásoknak köszönhetően megszületett a gépi formázás,a kövek kézi befoglalását is felváltotta a gyorsabb és olcsóbb ragasztás.

A 60-as évek az op- és pop-art ideje “bármi megteszi” jelszóval. Andy Warhol adta az ihletet, divat a fiatalság, a szórakozás, ehhez merész módon használják fel a műanyagot, és az erős tiszta színeket. Divat az akrilból készült vastag gyűrű, karkötő.

A 70-es évek a kézzel készült népies darabok és a természetes anyagok (fa, toll, türkiz) felé fordul.

A 80-as években berobban a csillogás, a ragyogás. Képzeletgazdag kombinációk készültek papírmaséból, üvegből, fából és gyémántutánzatból.

A 90-es évek a retro korszaka, visszatértek a gyöngyök, különösen a Muranóból származók.

A régi klasszikus stílusok mellett, ekkor jelennek meg az újszerű anyagokból, ultramodern, szoborszerű formákat készítő tervezők (pl Dinny Hall).

Az ezredforduló trendje, a színezett alumínium, a gyapjú, a drót, valamint az értékes fémeket műanyaggal párosítani.

El is jutottunk napjainkhoz, minden, amit felsoroltam jelen van a mában, divatok jönnek, mennek, de néhány anyag az évezredek alatt sem vesztett népszerűségéből, az ásvány, az üveg és a fa örök győztes.

 

A megfelelő ékszer kiválasztásához a külső jegyek számítanak – pl. a hajszín, testalkat, arcforma – vagy inkább a lelki beállítottság a fontos?

Divatékszer választásnál fontosak a testi adottságok, egy alacsony, vékony nőnek, hosszú, súlyos, nagy kövekből álló láncot felvenni nem előnyös, mert szinte “agyonnyomja”.

A bőr- és a hajszín is lehet támpont,  ha világosak vagyunk, akkor egy kicsit erősítsük  ( piros,türkiz), ha sötétek ( hajszín, bőrszín)  vagyunk, akkor szerencsénk van, mert sok  minden jól áll, de a narancssárgát és a zöldet nagyon ajánlom.

Ásványoknál általában a csillagjegy határozza meg a vásárlásunkat, de nincs kőbe vésett szabály, ha lenne, nem hordhatnék türkizt. A megérzésünkbe vetett bizalom megkönnyíti döntésünket a választásnál.

A nyugati asztrológiában sokféle kő tartozik egy állatövi jegyhez.

Pl : Iker: , akvamarin, achát, hegyikristály, jáspis, tigrisszem, stb

Bak: borostyán, gránát, hematit, ónix, holdkő, obszidián

Az ünnepélyes alkalmakon, a finom elegancia híve vagyok ( üveg- a tenyésztett gyöngy, bár az” igaz “ellen sincs kifogásom), mert ezek a napok különlegesek, kiegészítők nélkül is.

A hétköznapokat viszont fel kell dobni, mert azokból sok van,, 355 napot (leszámítottam a 10 ünnepnapot) könnyebb elviselni, ha színesnek látjuk magunkat és a világot.

 

Hogyan gyógyít az ékszer?

Remélem, elhiszik nekem, hogy az ásványok sokkal többek, mint színes kövek vagy esztétikus ékszerek. Hatalmas természeti erők teremtették őket az évezredek alatt, a föld rejtett, féltett kincsei, hordozzák magukban a tudást, az energiát. Az asztrológia szerint a megfelelő kövek és állatövi jegyek kapcsolatával sokat tehetünk egészségünk megóvása érdekében.

 

Íme, néhány példa:

 

TÜRKIZ

Csakra:Torok

Csillagjegy: Bika, Mérleg, Nyilas, Vízöntő, Halak

Gyógyhatása: A torok tájékra és a légutakra hat (köhögés,

torokgyulladás, megfázás).

 

KORALL

Csakra: Gyökér, Szakrális, Szívcsakra

Csillagjegy: Halak

Gyógyhatás: A vérképre van hatással, stabilizálja a vérnyomást, enyhíti a vérzési zavarokat. Csökkenti az epekövek kialakulásának esélyét. Enyhíti a klimaxos panaszokat.

 

KRIZOKOLLA

Csakra: Szívcsakra, Torokcsakra

Csillagjegy: Bika, Rák, Mérleg, Nyilas, Vízöntő

Gyógyhatás: Enyhíti az égési sérüléseket és a gyulladásokat, csillapítja a lázat. Hatással van a hajra is, nem csupán erős és egészséges hajzatot biztosít, hanem megakadályozza az idő előtti őszülést is.

Gondoskodik a bőr jobb pigmentáltságáról.

Segíti az ellazulást, kiegyenlíti a lelki diszharmóniát.

 

Hol lehet találkozni az Ön által tervezett és készített ékszerekkel?

Az ékszereim megtalálhatóak:

www.asvanyiekszerek.hu

Budaörs, Allegra Exkluzív, Szabadság út 14.sz

Budapest, Gourman Ház, Hóbagoly Könyvesbolt, 1028 Hidegkúti út 167.sz

Budapest, Zo-Zo Divatüzlet, 1016 Krisztina krt 69.sz

 

 

Laskai Nelli

 

 

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.