Interjú Ecker Szilvia divattervezővel

“A történet egy kislányról szól, aki imádta a királylányokat, ő maga is arról ábrándozott, hogy királylány lesz egyszer. A környezete mosolygott rajta, s bár nem tiltották az álmodozástól, arra ösztönözték, hogy maradjon a földön és valami olyan szakmát tanuljon, amiből a jég hátán is meg lehet élni.”
(www.essende.hu)

Mit jelent az Essende szó?

Az Essende a nevem kezdőbetűiből lett összerakva: Szilvia és Ecker= S & E= fonetikusan leírva: essende.

 

Hogyan kerültél a ruhák bűvöletébe?

A nagymamáim által. Az egyikük Rotschild Klári műhelyében dolgozott fiatal lányként, rengeteget mesélt az ottani munkáról,emberekről,ruhákról. A másik nagyim pedig megtanított varrni,babaruhákat varrtam állandóan,aztán már magamnak,vagy a családnak. Innen egyenes út vezetett a Ruhaipariba.

 

Hogyan fogadta/fogadja a családod ezt a kevésbé szokványos foglalkozást?

Mindig támogattak,nagyon örülnek a munkámnak is,és annak is,ahogy fejlődök. Mert mindig van mit tanulni, de a családom számomra nagyon fontos. Sajnos,amikor épp bemutatóra készülök,akkor kevesebb idő jut a gyerekeimre,de próbálom fenntartani az egyensúlyt.

 

 Te milyen stílusú ruhákban érzed jól magad?

Az egyszerű,természetes,úgynevezett ” Natural” típusba tartozom, kényelmes legyen,és természetes alapanyagú. Igaz rám a mondás: A suszternek lyukas a cipője….. 🙂

 

Van-e a tervezők között példaképed?

Igen, a nemzetközi divatházak közül Dior,Valentino, Chanel, Armani, Elie Saab, Cavalli, a hazai divattervezők közül pedig Náray Tamás,Zoób Kati, Tóth Bori, Benes Anita stílusa áll közel hozzám.

 

Hogyan kell elképzelni egy ruhaköltemény megszületését? Tervezéstől kezdve a megvalósításig…

Húú,ez nagyon összetett dolog és mindig másképp születnek meg a darabok. Van amikor szó szerint éjszaka megálmodom, van,hogy egy szép anyag inspirál, vagy egyszerűen látok valamit az utcán,ami megihlet,vagy épp egy zene. A lényeg,hogy nyitott szemmel,nyitott füllel,de legfőképp nyitott szívvel járkáljon az ember.

 

Létezik rosszul megtervezett ruha?

Ez jó kérdés! Mert léteznek rossz tervek,amiket aztán,ha jól kivitelezünk,még lehet belőle jó ruha. De ez fordítva is igaz, jó tervből is készülhet kevésbé jó ruha. Szerintem,ha egy tervező szenvedélyesen dolgozik és szívből tervez,akkor saját magát adja a ruháiba,az pedig semmiképp sem lehet rossz!

Mi jellemzi az általad tervezett ruhákat?

A nőiesség, az elegancia, a raffinált szabásvonalak. Mindig arra törekszem,hogy valami újat készítsek, valami olyan egyedit, amely nem köszön vissza az utcán,de még a divatújságokban sem. Ez nem könnyű,mert nagyon széles a paletta,és a divat mindig ismétli önmagát, de azért mindig megújul is.

 

Milyen kollekciók fémjelzik a neved?

Eddig több kisebb kollekciót és három nagyobbat készítettem: A Madmaiselle de Paris Haute Couture kollekció volt, a Sweet dream a 2011-es nyári kollekció, a Mystice Blue pedig az őszi. Most készül fejben egyenlőre a következő….:)

 

Hódmezővásárhely nem éppen a pezsgő divatvilág színhelye, hogyan fogadták a helyi nők a közéletben történő megjelenésed?

Úgy érzem,nagyon pozitívan. Magyarország nagyon főváros központú ország,minden oda koncentrálódik, a divat is. De pont ezért szeretném megmutatni a szakmabelieknek és a divat iránt érdeklődőknek is,hogy vidéki nagy városban is van divatélet, itt is lehet európai színvonalú rendezvényt tartani, és most már úgy néz ki,hogy megérte a munka, mert az ország számos pontjáról utaznak ide megnézni egy divatbemutatót. A vásárhelyi hölgyek körében pedig szerintem egyre nő az igény,hogy egyedileg tervezett, rá szabott ruhában,kosztümben jelenjenek meg.

 

Milyen kiállításokon/ divatbemutatókon szerepeltek már a ruháid? Mi a terved a jövőre nézve?

Többfelé hívtak,hívnak folyamatosan,ebből néhányat emelnék ki: 2005-ben részt vettem a Divatolimpián, 2010-ben a Szegedi Divatiskolával kijutottam Párizsba és ott is bemutathattuk a Tisza kollekciót,meg egy magyaros minikollekciót. 2010-ben részt vettem a Budapest Fashion Week-en és 2011 májusában pedig a Fashion Deluxe Hungary-n. Ez a divatrendezvény idén májusban is megrendezésre kerül, a szervezők már jelezték felém,hogy szeretnék,ha részt vennék rajta,úgyhogy valószínűleg ez lesz a következő nagyobb bemutatóm.

A távolabbi jövőt tekintve nagy álmom egy saját üzlet, ezen dolgozom,hogy ezt megvalósíthassam.

 

Édesanya vagy, hogyan tudod összeegyeztetni az anyaságot és a munkát?

Ez valóban nem könnyű,de sok segítséget kapok a nagyszülőktől. A nagyobb lányom már iskolás, nagyon jó tanuló, a kisebbik pedig a “mama bölcsibe” jár, párom anyukája vigyáz rá,amíg dolgozom. Délután összeszedem őket, az este pedig az övék. Olyankor együtt tanulunk,játszunk,mesét olvasunk. Persze,amikor egy nagyobb munka, vagy bemutató szervezése van folyamatban,akkor a munka is több,olyankor lerövidülnek az együtt töltött órák, de ezt igyekszem utána bepótolni velük.

 

A hétvégén tartották a Miss Princess of The Year szépségversenyt. Hogyan kapcsolódtál ehhez a rendezvényhez?

A verseny résztvevőinek biztosítottam az estélyi ruhákat,illetve egy vásárlási utalványt ajánlottam fel a különdíjas szép hölgynek. Ez úton is szeretnék gratulálni minden részt vevőnek, mert gyönyörűek voltak mind, igazi átváltozásokat láthattam a pár nap alatt, és ez nem csak a szép frizura,vagy a gyönyörű smink tette,hanem a lányok önbizalma erősödött, a tartásuk,járásuk fejlődött nagyon sokat,és igazi hercegnők születtek!

 

Legközelebb hol és mikor találkozhatunk az általad tervezett ruhákkal?

Májusban, Budapesten,  a Fashion Deluxe Hungary-n.

 

 

foto:AquaWorld Fashionshow divatbemutató

 

Laskai Nelli

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.