Édesanyák a közösségi oldalon – interjú Fodor Anikóval

Mosolygó kisbabák, kérdésekkel teli, barátkozni vágyó anyukák egy helyen. Ez a Gyakorikérdések Baba-mama Klub. Az online női közösség erejéről, hasznosságáról beszélgettem Fodor Anikóval, a klub vezetőjével.

Hogyan jött az ötlet, hogy összefogd a kismamákat? Van-e segítséged az üzemeltetésben?

Jó pár évvel ezelőtt találtam rá a neten egy honlapra, ahol kérdéseket lehet feltenni és az oldal tagjai válaszolnak. Először csak olvasgattam, aztán regisztráltam, majd én is kérdeztem, ill. válaszoltam, amire tudtam. Évekig írogattunk az anyukákkal gyermekvállalás, nevelés témakörben, mikor is arra gondoltam, hogy jó lenne személyesen is megismerni egymást, hiszen az oldal anonim. Úgyhogy másfél évvel ezelőtt létrehoztam egy klubot a honlap anyukáinak az egyik közösségi oldalon. 2010 végén kb. 100-an voltunk, időközben sokan csatlakoztak hozzánk olyan anyukák is, akik nem a honlap olvasói, csak megtetszett nekik a klub, így ma már több,mint 1300 tagunk van. Eleinte egyedül vezettem a klubot, most már közösen működtetjük az egyik “gyakoris” anyukával, Csillával. Ő Szigetszentmiklósról én pedig Vásárhelyről.

 Milyen kérdésekben tudtok egymás segítségére lenni?

Gyerekvállalás, nevelés témakörben jöhet bármilyen kérdés, valaki biztosan tudja rá a választ. Szoktunk privát leveleket is kapni, de van, aki az üzenőfalra ír. Ezen kívül cikkeket szoktunk belinkelni és megvitatjuk a témát, ez is sokaknak érdekes ill. hasznos lehet.

Kiket vársz az online közösségbe?

Szívesen látunk bárkit, eddig többnyire anyucik csatlakoztak hozzánk, de azért van pár apuka is.

 Az Interneten keresztül jól ismeritek már egymást, a gyerkőcöket, de szoktatok-e a valódi életben is társasági életet élni?

Azokkal az anyukákkal, akikkel a neten ismerkedtem meg, sajnos még nem találkoztam a nagy távolság miatt. A vásárhelyiekkel viszont tartjuk a kapcsolatot.

 

Te is dolgozó anyuka vagy, hogyan tudod összeegyeztetni az aktív klub életet, a munkát és a gyereknevelést?

Nehezen, de valahogy mégis összehozom. Napi 8 órát dolgozom, mellette házimunka, gyermeknevelés… Nem egyszerű, de megtanultam beosztani azt a kevéske szabadidőmet, ami van. Sokszor takarítás és főzés közben szoktam intézni a klub dolgait, illetve amikor a Kincsem alszik, vagy mesét néz. Persze a férjem is sokat segít, nélküle nem menne.

Sok édesanyát ismertél meg a fórum által. Mit tapasztaltál, hogy mik azok a dolgok, nehézségek, amivel a gyermekét nevelő nőnek meg kell küzdenie?

Az egyik nagy probléma az alvás szokott lenni, vagyis annak hiánya. Nagyon sok gyerkőc évekig nem alussza át az éjszakát, sok szülő kialvatlan, fáradt és ez kihatással van az egész életükre. A másik nagy probléma a szoptatás, étkezés. Sokan idő előtt feladják a szoptatást, hamar a cumisüveg után nyúlnak, onnan nehéz a visszaút. Aztán amikor nagyobbak, sok gyerkőc alig akar enni, válogat, anyuka meg már frászt kap, hogy mivel etesse e csemetét.

 

Tudom, hogy a kisgyermekes szülők gyakran látogatott helyszíne a játszótér. Itt, Hódmezővásárhelyen milyennek találod a játszóterek állapotát, zsúfoltságát, felszereltségét?

Szerencsére Vásárhelyen sok új játszótér van, lehet válogatni. Mi is szoktunk menni több helyre, de leginkább a népkerti játszótérre járunk, mert ez van hozzánk közel. Talán ez a legfelkapottabb játszótér a városban. Több helyen láttam rossz állapotú játékokat, remélhetőleg kijavítják majd ezeket a hibákat.

Végül egy fontos kérdés: Mit tegyen, aki szeretne csatlakozni a klubodhoz?

Jelölje be a Gyakorikérdések Baba-mama Klubot a facebook-on!

 

Laskai Nelli

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.