Szeszélyes április

Lassan végére ér az időjárás szempontjából egyik legváltozóbb, legkiszámíthatatlanabb hónap: az április. A szeszélyes. Mindig is tisztelettel beszéltek erről az igazán macerás, de még is szép hónapról. Nem volt mindegy sem a mezőgazdásznak, sem a kistermelőnek, sem a hétköznapi embernek a rádió reggeli híre, az időjósok sejtései, jóslásai vagy éppen nagy tévedése.

A vetés idején, a palántázás első szakában bizony várakozással teljesen készült mindenki és tépelődött: ültessen-ne ültessen. Lesz-e még fagy, vagy kividul az idő. Bizony a jó döntés meghozatala a már sok tapasztalattal rendelkező háztáji tulajdonosnak is hozott ősz hajszálakat, a hideg szél és eső mellé. Nem ritkán jöttek elő az éjszakai fagyok, s ilyenkor egy fohász ment csendesen: de jó, hogy várt még a gazda. Meglepetésre apróbb viharok, záporok és dörgések- vártan pedig színpompás természet. Virágzó barackfák, akácok és kiviruló kiskertek. Illatozó gyöngyvirággal, orgonával-, megannyi pompával.

 

Az alvó természet széttárta kapuit, az élet megújult, a szomorúság útnak eredt. Fecskeváró napok, vastagkabátos reggelek, ingujjas delek. Szeszélyesen, váltakozva. A háziasszonyok végre eltették a meleg öltözetet, majd bosszankodva keresgéltek valamelyik szekrény alján, midőn a mínuszos reggel mégis csak csípte a munkába indulót. Fázva és kimelegedve telnek az órák, hol le, hol felkerül a kabát. Éppen úgy, mint a kilók, melyekről csökkenve álmodunk, azonban váltakozva döntik őrületbe a digitális mérlegeket, hol több mint 3 kiló, hol meg kevesebb.

 

Előkészületben a nyári cipellők, a térdnacik és haspólók, majd egy szempillantás alatt fordul a kocka: esernyő, viharkabát és mérgelődés. Kell az eső a földnek, kell a virágnak, de legjobban kell a léleknek a napfény meleg simogatása. Háborúság ez künn és bent, földön és égen, a hívogató, csalogató, csalóka tavasznak, benne áprilisnak: a szeszélyesnek, kénye-kedve szerint.

 

 

M. Edit

foto:deviantart.com

 

 

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.