Pécsi Eszter, az első magyar mérnöknő

 

Pécsi Eszter (Kecskemét, 1898. március 8. – New York, 1975. május 4.) az első magyar mérnöknő. Pollák Eszter néven született Kecskeméten egy nehéz anyagi körülmények között élő, hétgyerekes családban.Négy leánytestéve orvos lett, ő és fivére mérnök.

1915 és 1919 között a Technische Hochschule hallgatója volt Berlin-Charlottenburgban. Amikor 1919-ben a budapesti Műegyetem megnyílt a nők előtt, hazatért és itthon fejezte be tanulmányait.  Így Sternberg-Várnay Marianne építész, Máhrer Villma gépészmérnök és Simonyi-Hajós Irma mellett ő volt az egyike az első négy nőnek, akik a Budapesti Műszaki Egyetemen tanultak.

1920. március 8-án pedig az első magyar mérnöknőként szerezte meg építész oklevelet.1921. december 3-án kötött házasságot Fischer Józseffel. Két fiuk született, György és János.

1956-ban a forradalmi bizottság elnökévé választották, ezért 1957-ben elbocsátották akkori munkahelyéről, a KGMTI-től (Kohó-és Gépipari Minisztérium Tervező Irodái),  ekkor Bécsbe, majd az Egyesült Államokba emigrált, férje 1964-ben követte őt.

1970-ben súlyos agyvérzés miatt megbénult. Öt év múlva, 1975-ben New Yorkban hunyt el, de hamvait hazahozták és a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra.

 

 

 

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.