Termő balkán – ráfizetés

Évek óta van saját kis gazdaságom az erkélyem hatalmas- gyárilag odaoktrojált- beton balkonládákban, melyek az erkély tartozékai. Minden tavasszal elmolyolok a kis palántákkal, paradicsom, paprika, és persze a díszítő elemek: a muskátli,petrezselyem és a petúnia, -melyet unokámtól kaptam kicsi cserépben anyák-mamák napjára, mára viszont éke a balkonkertemnek.

Sokan találnak kissé hibbantnak a 30 fok feletti hőség vízigénye miatt, mely nem csak az én szervezetemnek kell, hanem szeretett kis növényeimnek is. Való igaz, nem egyszer fordulok a 4 literes locsolóval- mert azt is beszereztem, hogy a rózsáján keresztül- amolyan valódi öntözés legyen a locsolás.
Gyönyörködöm bennük, mikor kicsit megpihenni kitelepülök az erkélyre,- a kertbe- ahogyan családtagjaimnak mondom, lesem nézem a virágzás kezdetét, szorgalmasan hívom a méhecskéket, és rettegek a levéltetvektől.Ha még is betalálnak, rutinos lévén azonnal szaladok a gazdaboltba, jó kis ellenszerért.
Most már gyönyörű terméseket hoztak,amolyan folyton növő fajták. Szüreteltem is, és ezekből készítettem az első lecsót.Gazdasági számítást nem csináltam, és nem is fogok, mert bár szomszédaim szerint az a pár kiló termés többe kerül, mintha megvenném a piacon- a víz költség miatt-mégis állítom, hogy jobb az íze, mint amit árusoktól szerzek be. Nem csak azért, mert hamisítatlan magyar és bio termék, hanem mert “gazda szemei hizlalták”, kezei öntözték, kötözték, babusgatták. Sőt jégeső idején egy hatalmas pokróccal védtük őket, kicsik lévén még akkor, nehogy elvigye a reményt a lezúduló jéggolyóáradat.
Lehet, hogy ráfizetés, gazdaságilag veszteség, de bizton mondhatom ilyen szép,  hatalmas és finom paradicsom, paprika, paradicsom paprika csak az én balkon-kertészetemben van,mert kissé elfogult is vagyok kezem munkája iránt. 🙂
KM

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.