A babakocsi története napjainkig – képtár

Ma láttam egy igen retro babakocsit az utcán, olyannyira régi volt, hogy már az én gyermekkoromban is ódivatúnak számított. Hazaérve a babakocsi története után kutattam.

Az első babakocsi-féleséget 1620 körül használták, nem volt egy kényelmes darab,  kisgyermekek és olykor kisállatok utaztatására alkalmazták. Az első próbálkozások végeredményeként egy tolható háromkerekű széket kell elképzelni, használónak csak az ülni tudó gyerekek jöhettek számításba. Mivel a fekvő csecsemők hordozására ez még alkalmatlannak bizonyult, így hamar kitaláltak egy újabb verziót, mégpedig a postakocsiból átalakított babakocsi személyében, ami sajnos borulékonysága miatt nem volt megbízható darab. Fejlesztésként két nagyobb méretű kerék hátra történő behelyezését kínálták.

 

Ez majdnem az elsők közül való

Igazából az első hivatalos babkocsit William Kent tervezte és készítette el, mely hatására felgyorsult a babakocsi használatának elterjedése. Ezek után következett az alkotói szabadság kivitelezésre fordítása, és számtalan ötlet valósult meg babakocsi gyanánt.

Akkoriban igencsak instabil, szűk, huzatos babajárgányokkal közlekedtek, az első típusok között szerepelt a kerekekre szerelt bölcső, ami igen jónak bizonyult a fekvő gyermekek számára. Ez az üzletág a 19. század végén kezdett felvirágozni, akkor már napernyővel díszítették és kispárnával bélelték a jellemzően fonott darabokat, melyek fa vagy acél keréken gurultak.
1900 körül, már több, mint száz fajta babakocsi létezett, köszönhetően ennek, vagy fordítva, de a társadalom egyre nyitottabbá vált a szórakozásra, a sétákra, így a kisdedet is magukkal vihette a család, s a babakocsi, mint státuszszimbólum is megjelent a köztudatban. A második világháborúig Németország volt a babakocsigyártás központja, és mint tudjuk, attól az időszaktól kezdve napjainkig több ezerféle babakocsi került a piacra.

 

De miből lehet választani?

Klasszikus mélybabakocsi – fekvő aprónépnek:

 

Esernyőre csukható babakocsik – praktikus szülőknek:

 

Egy esernyő típus régről – Biemme
Újabb kivitel

Könnyen összecsukható, több fokozatban dönthető háttámlával:

 

 

Kedvencem

Multifunkciós babakocsik – újszülött kortól négy éves korig:

 

Testvérbabakocsik,ikerkocsik, testvérfellépők:

Testvérfellépő

 

Hármasikreknek…

 

A négy gyerek sem akadály

Kerékpár-babakocsi- sportos anyukáknak:

 

Egyéb babakocsik régi és új verzióban:

 

Ikarus babakocsik

 

Napelemes babakocsi – ne kérdezd hova az energia…

 

 

Ha van képed a Te első babakocsidról, küldd be címünkre és bemutatjuk azt is! 🙂

 

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.