Önkéntesként az Újszülött Életmentő Szolgálatnál

A napokban olvastam egy felhívást a Facebookon, hogy önkéntesek segítségét várja a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány. Sokszor nem tudok annyiféle szervezetnek pénzadományt adni, amennyinek szeretnék, ezért önkéntes tevékenységgel járulok hozzá a működésükhöz. Hol írok róluk, hol reklámozom őket, most éppen az adománygyűjtésben segédkeztem. Nagyon tanulságos és szívmelengető dolog az önkéntes szolgálat. Pláne, egy ilyen szép és nemes ügy szolgálatában állva. 

Az 1992 óta működő Szolgálat küldetése, hogy az életveszélyben lévő újszülötteket és koraszülötteket mentse Dél-Magyarország 4 megyéjéből. Tudni kell, hogy a szolgálat évente 1300 újszülöttet ment meg átlagosan, országos szinten Szegeden regisztrálják a második legtöbb riasztást. Működési költségük fedezéséhez adományokra van szükségük, támogatásra, hogy minél több kis beteghez eljussanak. A mentőautó, mely mozgó intenzív osztályként működik, a benne található műszerek, gépek segítségével biztosítani tudja az életben maradáshoz szükséges szervek működésének fenntartását, így a legtöbb esetben megelőzhető az újszülött elvesztése, vagy maradandó károsodása. Ez a mentőautó évente kb. 45 000 kilométert tesz meg.

 

Ma a gyűjtőakció során lehetőség nyílt megnézni a mentőautót, az inkubátort, a műszereket. Belépve, először is hálát adtam a sorsnak, hogy egyetlen gyermekem születésénél sem volt szükség e csodaautó igénybevételére. Másrészt hálás voltam azoknak az embereknek, akik felvállalják a napi munkájukon túl, hogy szolgálatot adnak a rohamkocsiban.

 


Találkoztam a kuratórium elnökével: Prof. Dr. Pintér Sándorral, akitől igen sokat megtudtam a koraszülés kockázatairól, az egyre növekvő koraszülési arányokról. Azt kell mondjam, hogy a hazai adatok megdöbbentőek. Kicsit úgy éreztem, mintha egy amerikai emergency filmben találtam volna magam. Egyes szülők meggondolatlansága, egészségügyi kulturálatlansága meglepő hatással volt rám.

Természetesen szóba került a stresszes életmód, – ami ha csökkenthető is , de ki sosem kerülhető -, éppen ezért fontos a helyes, viselhető életritmus kialakítása. Hiszen a karrier, az egzisztenciális biztonság erőnkön felüli kialakítása, és az ennek következtében rendezetlen családi állapot, a túlhajszolt életmód, mind-mind veszélyt rejt magában. Nem csak ránk nézve, de utódaink számára is. Halmozottan meg aztán különösen.

A koraszüléshez vezető okok kisebb hányadát adja ki “csak”  a szervi elégtelenség, sokkal nagyobb mértékben okolható az egészségtelen életmód, az alkoholfogyasztás, a kábítószer-használat, a terhességmegszakítások száma, a túlzott mértékű stressz.

Ha több hangsúlyt tudnánk fektetni a prevencióra, akkor kevesebb esetben kellene kivonulnia ennek a mentőautónak. Noha egyre több platformon próbálnak minket a rendszeres testmozgás, az egészséges életmód, a testi – lelki harmónia gyakorlására terelni, mégis rettenetesen magas a bajba jutottak, a krízisben lévő nők, gyermekek száma. Érdemes lenne minél több embernek szembesülnie ezekkel a riasztó sorsokkal, történetekkel.

Persze, tudom, nem olyan egyszerű ez a dolog, mint aminek látszik, pedig nyilván jó lenne, ha egy varázsütésre megváltoztathatóak lennének az emberi szokások,  és egy csapásra  fókuszba kerülne a felelősségteljes életre törekvés. De az emberek nagy többsége attól még nem válik felelősségteljessé, csak mert azt szeretnénk. Egyre több felvilágosító, tájékoztató előadásra, anyagra, kapcsolódási pontra lenne szükség ahhoz, hogy a következő generáció gyermekei felnőtté válásakor ne kelljen ilyen magas koraszülési arányokról beszélni.

 

 

Zárszóként még annyit, hogy önkéntesnek lenni jó, hiszen nem csak adok ilyenkor, hanem kapok is. Új embereket ismertem meg, akikkel nagyon jó volt együtt dolgozni. Voltak rutinos önkéntesek, akik gyakorlati tapasztalataikat osztották meg velem, illetve az adakozó vagy épp nem adakozó emberektől is sokat tanultam. Ma délután sok mindent megláttam: a közönyt, a fásultságot, az önzetlenséget, a felelősséget, az elhivatottságot, a szeretetet.

Amennyiben Te is támogatni szeretnéd a Szegedi Újszülött Életmentő Alapítványt, az alábbi linken keresztül felveheted a kapcsolatot velük:

www.ujszulottmentokszeged.com

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.