Tanácsok, tippek iskolakezdéshez

Bármennyire is nyári szünet pártiak vagyunk, sajnos hamarosan, szeptember harmadikán megkezdődik az iskola. A diákok reményei szerint a tanárok kipihenten és megértően indulnak az új tanévnek, míg a pedagógusok a nyári szünetben magukat kiugráló, kipörgető, lenyugodott gyermekeket képzelnek az iskolapadokba.

Ránk, szülőkre is számtalan feladatot ró az iskolakezdés.  Az iskolai csengő mellett ismételten szólni fog kora reggel az ébresztőóra, és kezdődhet a reggeli rutin.  A gyermekekre is, – az osztályfoktól függetlenül- nagy feladat vár, hiszen a nyári szünet szabadságáról vissza kell rázódniuk az iskola, az órai szabályok követésére. Nem egyszerű ez, mint ahogyan nekünk sem könnyű a munkahelyi szabadság után az első munkahét viselése, de léteznek módszerek, mellyel könnyebbé válik az átállás.

Miben segíthetünk a gyermeknek a könnyebb átállás érdekében?

Először is, – noha nem túl népszerű megmozdulás -, de érdemes egyre korábban lefektetni, alvásra késztetni a gyerkőcöt, hiszen az iskola ideje alatt is korán kell majd feküdnie, hogy kipihenten ébredjen reggel.

A napindító reggeli

Ismét be kell iktatni a nyári szünetben megszokottakhoz képest korai reggelizést.  Sokan a nyári szünet ideje alatt 10 óra körül fogyasztották el reggelijüket, viszont a tanév ideje alatt az otthoni, nyugodt körülmények között történő reggelizés a nyerő. Molnár Zsuzsa, az agyalapú tanulás szakértője egy előadása során tudományos igazolásokat ismertetve, azt tanácsolta, hogy a reggeli inkább fehérjében, mint szénhidrátban legyen gazdag. Így elkerülhető az órák alatti szénhidrát-kóma.

Ismétlés, a tudás anyja

Iskolára hangolódás gyanánt jól jön a tantárgyi alapozás! Nem árt, ha az iskolakezdésig minden nap egy picit átismételjük a gyerekekkel a főbb tantárgyak tavalyi anyagát, hiszen a nyáron után most egy kis tudásbéli visszaesésre kell számítani.

 

Első osztály vagy új iskola

Ha gyermekünk most kezdi az első osztályt vagy épp új iskolába került, akkor nagyon hasznos, ha a szülőkkel együtt még iskolakezdés előtt bemennek az iskolába, és szétnéznek, körül járják kívül – belül az épületet, megkeresik együtt a mosdót, a tantermet, tornatermet, étkezőt, hogy minél otthonosabban mozogjon a gyermek az első iskolai napon.

Lelkesedés

Nagyon fontos, hogy a szülő pozitív példát mutasson gyermekének! Lelkesedjünk mi is az iskola iránt, hogy a gyermek ne teherként, hanem egy új kihívásként, feladatként kezelje az iskolába járás tényét!

Napi rutin rögzítése

Örök igazság, hogy a pontos, ismétlődő napi rutin kialakítása segíti a gyermeket és a szülőt is a zökkenőmentes váltáshoz. Igyekezzünk mindig azonos időben feküdni, felkelni, elindulni az iskolába, hazaérve tanulni!  Fordítsunk gondot arra is, hogy vacsora és lefekvés előtt elég idő maradjon a játszásra! Lehetőség szerint ne a számítógépes játék kerüljön előtérbe, hanem a szabad mozgásos tevékenységek! Nyugodtan használjunk órarendet otthon is, hogy könnyedén nyomon követhessük, hogy melyik nap milyen és hány órája volt a suliban, illetve azt is, hogy mikor és milyen különórára kell vinni a gyermeket.

 

 

Figyeljünk a lurkóra

Szánjunk időt a gyermekre! Iskolából hazajövet érdeklődjünk a napjáról, lássa rajtunk, hogy valódi a kíváncsiságunk, mert előfordulhat, ha sokáig nem kérdezzük, nem figyelünk, akkor kamasz korára már nem akar velünk beszélgetni, amikor pedig nekünk egyre nagyobb lesz az információéhségünk, hogy hol járt, merre járt, kivel volt…

Tisztelet a pedagógusnak

Számos pedagógus tartozik az ismeretségi körömbe, és bár elég megdöbbentő és sajnálatos, de a gyerekek nem tisztelik a tanáraikat, pedig egy jó tanár példakép lehet, melyre a mai világban kiemelten szükség van. Ne feledjük, hogy a tanórák alatt a pedagógus az, aki képes átsegíteni a gyermeket az iskolai elvárások dzsungelében! Törekedjünk mi, szülők is a jó kapcsolatra gyermekeink tanáraival! Ha a szülő tiszteli gyermeke pedagógusát, akkor biztos lehet abban, hogy gyermeke is tisztelni fogja.

 

Egy következő bejegyzésben a tanszerekről, a kötelező iskolai eszközökről, az iskolás gyermek szobájának praktikus berendezéséről írok.

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.