Tanulósarok kialakítása gyerekszobában

Szeptember harmadika a tanév kezdete. Ennek apropóján  a kreatív rovatunkban a gyermekszoba kialakításával foglalkozunk. A varazslak.hu weboldal szerkesztője, Papp Edit lakberendező praktikus tanácsait olvashatjátok!

 

Sokat foglalkoztunk már a számunkra legmegfelelőbb környezet kialakításával. Egy saját tanulósarok kialakítása a háztartások többségében nem egyszerű feladat. Egy átlagos gyerekszoba általában még úgy is túlzsúfolt, hogy csak a legszükségesebb funkciókat látja el.

Ha testvérek közös szobában vannak, és csak így tudunk helyet szorítani az asztalnak, itt az emeletes ágy ideje. Az átrendezés és az új funkció helyének megtalálása biztosan okoz majd némi fejtörést. Jó alkalom ez a megunt, „kinőtt” játékok szelektálására és eldobozolására, a tárolók átgondolására.

Most nézzük, hogyan biztosítsunk kényelmes helyet gyermekünknek a tanuláshoz? A bútorok méretei igazodjanak a gyermek életkorához. A gyermekek sok időt töltenek az íróasztaluknál: tanulnak, rajzolnak, játszanak a számítógépen. Ezért kell kiválasztani azt a bútor, ami segíti őket abban, hogy kényelmesen, megfelelő testtartásban dolgozzanak.

Mi a legfontosabb?

Magasságállítás és a bútorok testre szabása, hogy a gyermekkel együtt növekedjen az asztal, a szék. Természetesen a legjobb, ha az íróasztal az ablak elé kerül, így biztosíthatjuk leginkább, hogy az asztal a lehető legjobb, természetes megvilágítást kapja. Ha csak az ablakra merőlegesen, elforgatva tudjuk elhelyezni az asztalt, akkor figyeljünk rá, hogy úgy kapja a fényt, hogy a kezével ne árnyékolja a munkafelületet – nem mindegy tehát, hogy jobb- vagy balkezes a gyerkőc. Ha fal felé fordítjuk az asztalt, a természetes fényforrásnak lehetőleg ne háttal tegyük ezt, ami egyébként a későbbi esetleges monitor-használatot is zavarni fogja). A fentieken túl az is fontos, hogy a helyet magáénak érezze, idővel saját maga lássa át és tartsa rendben. Mivel a gyereket körbevevő környezet első perctől kezdve nemcsak a kényelmét, biztonságát szolgálja, de az ízlését is formálja, a stílusos kialakítást.

Asztal

Mi a legfontosabb?

 

Magasságállítás és a bútorok testre szabása, hogy a gyermekkel együtt növekedjen az asztal, a szék. Most bemutatjuk, milyen paraméterekkel kell egy kényelmes íróasztalnak rendelkeznie. Mivel hosszútávra szóló döntést kell hoznunk, ami a tanulást még évekig megfelelően szolgálja, ha tehetjük, érdemes könnyen variálható, állítható magasságú bútorokban gondolkozni. A legprofibb megoldás, ha az asztal több része is állítható, igazítható a gyerek méretéhez, testalkatához. Létezik olyan asztal, amely 119 és 191 cm-es testmagassághoz is beállítható. Ez olyan bútoroknál működik, ahol az asztal lába és az asztallap magassága fokozatmentesen vagy néhány fokozatban állítható. Ha az asztallap bizonyos szögben megdönthető, a gyerek nem fog görnyedni, ami jót tesz a tartásának. Ha jó előre (a kamaszkorban) gondolkozunk, akkor az asztal a számítógép kábeleinek, monitorjának, gépházának helyét is magában foglalhatja. A billentyűzet tárolására az asztal lapja alatt kihúzható egység jelenthet megoldást. Az asztallap ideális hosszúsága minimum 100 cm, szélessége pedig 60-70 cm legyen. Gondoljunk a ceruzákat, különféle eszközöket elnyelő kis tárolókra is, de ezek csak annyi helyet foglaljanak el, amitől még kényelmes hely marad a könyvek, füzetek lapozására.

 

 

A szék-kérdés első pillantásra nem tűnik olyan bonyolultnak, hisz csak akad egy felesleges szék a háznál. A helyzet azért korántsem ilyen egyszerű. A helyes testtartás itt is kulcsfontosságú. Olyan ülőalkalmatosság az ideális, ami megfelelő támasztást biztosít, de kellően rugalmas is ahhoz, hogy a gyerek természetes mozgásigényét „lekövesse”. Vagyis állítható az ülésmagassága, a háttámlájának dőlése, könnyen mozgatható, lehetőleg görgőkkel felszerelt.

 

 

 

Tárolás

 

Az iskolakezdéssel a tankönyveken, iskolatáskán kívül egy sor olyan eszköz és kellék kerül be a gyerekszobába, aminek tárolása fejtörést okozhat. Ha a kezdetektől fogva gondolunk ezek átlátható tárolására egy tanulósarok formájában, a gyerek is jobban magáénak érzi majd az iskolaszereit és ezek rendben tartását. Az íróasztalba eleve beépített fiókok sokat segíthetnek, de valószínűleg nem biztosítanak majd mindennek elég helyet. Biztosan szükség lesz még néhány könnyen elérhető rendszerezőre az apróságok miatt, ezeket az asztalon helyezzük el úgy, hogy azok tárolása ne menjen a tanulófelület rovására. Ne feledkezzünk meg a polcok és a fiókok jelentőségéről sem. Legyen minden eszköz, ami a tanuláshoz vagy a kikapcsolódáshoz szükséges, elérhető távolságban. Ha a polcokra színes és változatos irattartókat helyezünk, akkor egyben dekoráljuk is a szobát. A fiókok pedig jótékonyan elnyelik a nem túl szép, de annál hasznosabb tárgyakat.

 

 

Világítás

Egy jó asztali lámpa elengedhetetlen kelléke a tanulósarkunknak. Különösen fontos, hogy jó megvilágítást kapjon az asztal, hiszen sokszor nappal is rászorulhatunk a fényére. A lámpa magassága legyen állítható, így optimálisan megvilágítja azt, amin dolgozunk, mert ha a világítási terület túl nagy, elvonhatja a figyelmet, és nehezebb összpontosítani.

 

 

Általános szabályok:

Testmagasság cm 105 120 135 150 165 180
Székmagasság cm 26 30 34 38 42 46
Ülésmélység cm 26 29 33 36 38 40
Asztalmagasság cm 46 52 58 64 70 76

 

Papp Edit

www.varazslak.hu

Minelli szakértői oldal

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.