Jalagati születésnap Szegeden

Ma Szegedre mentem „élményanyagot gyűjteni”, ahol a kötelező Acapella fagyizás után  a Széchenyi téren tettem egy sétát, és egy nagyon kedves, fiatal hölgytől szórólapot kaptam. Mosolyogva invitált a közeli Ligetbe, ahol a Jalagati születésnap keretén belül jógabemutatókkal, előadásokkal, gyermeksarokkal vártak minden érdeklődőt a Jalagati Yoga Club Közhasznú Egyesület tagjai.

A kedves meghívás és az informatív szórólap felkeltette érdeklődésemet, és némi irányváltoztatás után máris a Ligetben kötöttünk ki.  Az időjárás kötötte az ebet a karóhoz (nem akar távozni a nyár), így nagyon meleg volt a füves területen, ahol a színpad és több sátor is állt, de nem tántorodtam meg, hiszen a hangulatos berendezkedés és a mosolygós emberek vendégszeretete nagyon szimpatikus volt számomra.

Először a lányokat elkísértem a gyereksarok-sátorba kézműveskedni, azután megkerestem a szervezet jelen lévő képviselőjét, Körmendi Nóra jógatartót. Beszélgetésünk során tisztázódott, hogy ő nem jógaoktató, hiszen a folyamatos változás miatt a jóga ismeretét sosem lehet teljesnek tekinteni,  ezért véleménye szerint oktatni sem lehet. Jobb és kifejezőbb inkább, hogy jógatartó, hiszen nem tanít az órák során, hanem az érdeklődőkkel együtt jógázik.

 

 

Körmendi Nóra jógatartó 22 évesen került kapcsolatba a jógával, filozófia szakos tanárként nyitottan szemlélte a világ dolgait, és mivel nem csak a korlátokig szeretett volna látni, azt gondolta, hogy ha megtalálja saját helyét a világban , akkor sokkal többet átélhet belőle. És így is lett.

A Jalagati névre is rákérdeztem, a „jala” jelentése víz, a „gati” jelentése erő, így a Jalagati szót “a víz erejeként” lehet értelmezni. A metódust tekintve ez a fajta jóga nem a klasszikus értelemben vett mozgásforma, hanem annak továbbfejlesztett ága.  A módszer kidolgozásakor a jóga megújulási lehetőségét vették alapul. Mozgásszervi szakorvosuk és edzőjük szaktudásával, valamint a jógatartók tapasztalatainak beépítésével megalkottak egy mozgásformát, amely a XXI. század embere számára a legegészségesebb.

 

 

Beszélgetés Körmendi Nóra jógatartóval

 

Az órák során a jógafeladatok láncszerűen egymásba kapcsolódnak, és minden óra végén meditációt tartanak. A foglalkozásokon éppen úgy, mint ahogyan a mély izmok dolgozni kezdenek, éppúgy a lelkünkben mélyen megbúvó feszültségforrások, a  megoldatlan problémák is felszínre kerülhetnek. A jó hír hozzá még az is, hogy a meditáció során lehetőség van a lelki fejlődésre, a harmonikus élethez szükséges válaszok megszerzésére.

Minden korosztály talál számára megfelelő jógaórát, az Aranykor jóga tartalmazza például azt a speciális gyakorlatsort, ami az idősebb korosztály számára ideális. Egyébként azt is megtudtam, hogy az érett korosztály a legérdeklődőbb a jóga órák iránt.

 

 

 

A helyszínen történő tartózkodásom ideje alatt Fekete Gizi Jászai- és Domján-díjas szegedi színművésznő is kilátogatott a rendezvényre, s mint megtudtam, ő is a Jalagati jóga órák rendszeres résztvevője.

A Jalagati órákról bővebben a www.jalagati.hu oldalon lehet olvasni.

 

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.