Támogatás gépkocsi szerzésre, illetve átalakításra – fogyatékkal élőknek

Mozgáskorlátozott embereken kívül az értelmi fogyatékos, autista, látássérült, valamint hallássérült emberek is benyújthatják szeptember 30-áig személygépkocsi szerzésre vonatkozó támogatási kérelmüket a lakóhely szerinti szociális és gyámhivatalnál.

A mozgáskorlátozottakon kívül más fogyatékossággal élő csoportok társadalmi integrációjának elősegítése érdekében döntött a kormány a személygépkocsi szerzési támogatásra jogosultak körének bővítéséről. Ezzel megteremtette annak lehetőségét, hogy a korábban kizárólag a mozgáskorlátozottak által igényelhető szerzési támogatást a más jellegű fogyatékosságuk miatt a tömegközlekedést használni nem tudó emberek is igénybe vehessék, ezzel számukra is megnyílt a lehetőség arra, hogy állami támogatással új vagy használt gépjárművet vásárolhassanak.

Azok az igénylők, akik vezetői engedéllyel rendelkeznek, önállóan, azok pedig, akik nem rendelkeznek vezetői engedéllyel, a rendelet szerinti szállítást végző személy nyilatkozata alapján igényelhetik a támogatást. Szállítást végző személy lehet a szülő, házastárs, élettársi nyilvántartásba bejegyzett élettárs, a súlyos mozgáskorlátozott személlyel legalább egy éve közös háztartásban élő gyermek vagy testvér, illetve a súlyos mozgáskorlátozott személy személygépkocsival történő szállítását a közérdekű önkéntes tevékenységről szóló törvény szerinti önkéntes jogviszonyban végző személy.

Közlekedési kedvezményben a korábbi szabályok szerint a fogyatékossággal élő személyek közül kizárólag a súlyosan mozgáskorlátozottak részesülhettek, akik új gépkocsi vásárlásához a korábbi 300 ezer helyett 900 ezer, használt autó vásárlásához a szintén 300 ezer helyett 600 ezer forint összegű támogatást vehettek igénybe. Ez a támogatás, valamint a gépjármű átalakítására igényelhető 90 ezer Ft-os támogatás nyílt meg most más fogyatékossággal élő csoportok számára is. A jogszabály lehetővé teszi, hogy a támogatással – az eddigi legfeljebb négy év helyett – öt éve forgalomba helyezett személygépkocsit lehessen megvásárolni.

Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság

 

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.