Ha kevés a 24 óra – időbeosztási tippek

Valljuk be, gyakran érezzük teljesíthetetlennek a napi feladataink maradéktalan elvégzését a rendelkezésünkre álló 24 óra alatt. Legtöbbször nem is a tennivalók sokasága, vagy az idő rövidsége a hibás ebben, hanem az, hogy a munkatempó és a logisztika nem megfelelő. Nőként, anyaként egyre több szerepben igyekszünk helyt állni, amivel általában a mennyiség a  minőség rovására megy. Előfordul, hogy nem is jutunk el a listánk végére, amit aztán kudarcként élünk meg. Az utóbbi megbeszélésem alkalmával, az első tíz percben két leharcolt anyuka ült le tárgyalni egymással, majd a női szerepek gyarapodásának kitárgyalása után jöhetett csak a fő témánk megvitatása.
Mindenkinek törekednie kellene a helyes idő-, és feladatbeosztásra, akkor könnyebbé, gördülékenyebbé válna a napi rutin elvégzése!Több szakértő oldalát elolvasva összegeztem a jó tanácsokat a hatékony időbeosztás érdekében.

– A nap elején végezd el a legrázósabb, legnehezebb feladatot, mert különben egész nap a nyakadon ül a nyomasztó érzés, hogy meg kellene csinálni…

– Kategorizáld a napi teendőidet!Készíts listát róluk!

– Saját feladataidnak is szabj határidőt, könnyebb lesz túl jutni rajta!

– Tegyél rendet az íróasztalodon,  igyekezz csak azt elöl hagyni, ami aktuális megoldandó feladat!

 

– Az e-mailekre olvasás után válaszolj is, akkor nem lesz olyan nagy arányú az egyszerre megválaszolandó levelek száma! Ismerjük, “a majd később” sokszor soha!

– Szokj le az éjszakai munkáról! Ha napközben nagyon fáradt vagy és nem tudsz a munkára koncentrálni, akkor relaxálj tíz percet, vagy sétálj egyet és utána térj vissza frissen!

– Óvd a hétvégéidet, az estéidet! Töltsd pihenéssel, családi programokkal, regenerálódj!

– Dolgozni mindenkinek kell a megélhetésért, ha nagyon nehezen viseled a munkahelyi megpróbáltatásokat, szerezz egy hobbit magadnak, ahol örömmel teszed a dolgod, ami örömérzetet és elismerést ad. Így tudod ellensúlyozni a negatív érzéseket!

– A házimunka elvégzését is próbáld meg órarendbe tenni! Elsőre túl szigorúnak tűnhet, de ha minden nap fél órát szánsz a takarításra/ pakolásra, akkor a környezeted rendben lesz, és a szabad hétvégéd mindkét napját pihenéssel, szórakozással töltheted!

– Iktass be heti háromszor valamilyen aktív testmozgást, ami legalább egy órán át tart! Ezzel nem csak frissítheted a tested – lelked, de az edzés alatt fejben összegezheted a céljaidat, tennivalóidat, ami mindenképp előre visz a megvalósítás útján!

 

Sok sikert a hatékony időbeosztás kialakításához!

 

 

Képek: spacecollective.org  shawnblanc.net

 

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.