A (vörös) cipellők története

A magas sarkú körömcipő viselése régóta férfivadító trükk, pláne, ha az egy vörös színben pompázó darab.  Elég megosztó kis lábbeli ez, hiszen a nők nagy része nem meri a lábára húzni a túlzott feltűnéskeltéstől való viszolygás okán.

Nekünk, nőknek, el kell ismernünk, habár gyönyörű a tartásunk általa, de nem a legkényelmesebb dolog reggeltől estig magassarkú cipőben tipegni. Kisgyermekes anyukaként ezt megfejeli az a hátrány is, hogy egy méter alatti gyermekkel történő séta során magas sarokkal csökken a reakció időnk, lassabban futunk százon – a gyerek után.

Egy kicsit a cipőtörténetről: kialakulását segítette, hogy az ember a lábát is védeni akarta az időjárás viszontagságaitól, a talaj okozta sérülésektől, ennek érdekében őseink a lábuk alá fát, vagy bőrt kötöztek. A legegyszerűbb lábbeli pedig a bocskor: egy darabból szabták ki, a lábujjakat és a talp széleit fedte.

Minden idők legdrámaibb divatőrülete a Kínaiakhoz kapcsolódik, ahol a kislány gyermekek lábujjait szorosan a talpukhoz kötözték, hogy az így deformálódott láb még szebben tipeghessen a minél kisebb lábbeli viselésekor. Ehhez had ne fűzzek kommentárt!

Ugrás a magassarkúkhoz:  a 16. században a férfiemberek viseltek magas sarkú cipőket, jelezvén, hogy jómódban élnek. Nő 1553-ban húzott a lábára hivatalosan magassarkút, mégpedig  Medici Katalin volt az, amikor hozzáment II. Henrikhez. Persze ez messze nem olyan volt, mint a most kapható cipellők, de már mondhatni.

Noha  a nőies láb megformálásához igazán a tűsarok illik, azért a divatdiktátorok jó néhány (fura) irányzatot behívtak az életünkbe. A galériában variációkat találtok (vörös) cipellőkre és egy tablót a különféle magassarkú cipőkről és elnevezéseikről.

Érdekes képsorozat, ajánlom megnézni!

Érdekes felsőrész:

 

Fura orrkiképzés:

 

 

Manolo Blahnik, köszönjük, Carrie!

 

Kecses topánkák:

 

 

 

 

És a tabló, hogy tudd a forma által elnevezett cipőfajtákat!

 

 

 

 

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.