Testvérnek lenni

Az egygyermekes szülők sokszor tanakodnak, hogy vajon mi az ideális korkülönbség a testvérek között. Nyilván ezt nem lehet pontosan megmondani, hiszen minden korosztálynak megvannak a maga nehézségei. Az egyik pici, másik kicsi felállás is hatalmas kihívásokat tud állítani a szülők elé, de azok sem ülhetnek nyugodtan a babérjaikon, akik gyermekei között tíz év korkülönbség van, hiszen testvérnek lenni sokszor kemény dolog. Ha együtt játszanak, abból lesz vita, ha külön, akkor meg abból, hogy miért nem…

A gyerekeknek sokszor nehéz elfogadni, hogy a “másikat” is épp úgy ölelik, féltik, szeretik a szülők, mint őket, ettől függetlenül odaadással, féltéssel ápolják egymást, ha valamelyikük beteg, vagy fedezik egymást a szülők előtt, ha valami csínytevés történik.

A sok nehézség mellett csoda is érkezik a családba a többgyermekes léttel együtt. Olyan láthatatlan kötelék fejlődik ki a tesók között, amit nem veszünk észre a napok rohanásában, de gyönyörűen kiviláglik, mikor valami konkrét esemény történik  – negatív vagy pozitív-, hogy milyen szeretetteljes dolog tartozni valakihez, akinek léte természetes számunkra, és  bár hasonló hozzánk, de mégis más.

Én középső gyermek vagyok, és azt tapasztalom, hogy a gyermekkorban a testvéreimmel megvívott kisebb-nagyobb testvérharc mind hozzájárul a felnőttkorban rám váró feladataim megoldásához. Lett egy eszköztáram, amit bár csiszolnom kell a mai közeghez, de már egy alap muníció számomra a nagyvilágban. Az előzékenység, az osztozásra való hajlam, az önzés háttérbe szorítása nem mindig jön jól a nagybetűs életben, de ha kellően tudjuk szortírozni ebbéli képességeinket, és kellő időben, kellő helyen rántjuk elő a dobozból, akkor mindenképp az  előny számlánkra írhatjuk.

A testvér mindig tanít. Harcra, osztozkodásra, együttműködésre, önzésre, de leginkább szeretetre…

Nagy kedvencem a Nő a tükörben bejegyzése a testvérekről, jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki szeretné felismerni és megérteni a születési sorrendből fakadó erőt, a gyermekek helyzetét egy testvéri rendszerben.

 

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.