Mikulás munka közben

A piros palástban, püspöksüvegben és pásztorbottal ajándékokat osztó Mikulás eredetileg a katolikus vallású vidékeken Szent Miklós püspöknek a népies alakja.

Szent Miklós a gyermekek és diákok védőszentje, ezért a népi vallásosság hatására kialakult ajándékosztó püspöksüveges Mikulás előképének és mintájának tartják. A katolikus szent kultuszát Németországba a 10. században vitték el a kereskedők, a  középkorban szerepjátékokkal emlékeztek meg Szent Miklós tetteiről. Kezdetben a kolostori iskolák legifjabb diákja alakította Miklóst, később ezt a szerepet a felnőttek vették át.

Ebből alakult ki az a szokás, és került Magyarországra, hogy az ünnepnap előestéjén, egy később magyar nyelvterületen “Mikulás”-nak elnevezett piros köpenybe öltözött apó, házról házra járt és dicsérte, ajándékokkal halmozta el a gyerekeket, vagy éppenséggel megfenyítette, megbüntette őket.

A modern magyar néphagyomány szerint december 5. éjjelén – december 6. hajnalán a Mikulás meglátogatja a gyermekeket, s ha az elmúlt évben jól viselkedtek, kisebb ajándékot ad nekik. Ez a népszokás, azaz az ablakba kitett csizmákba ajándékot helyező titokzatos Mikulásjárás körülbelül egy évszázadra tekint vissza.

Tipp:

Tekintsd meg Santa Claus (Joulupukin Kammari) irodáját!  Webkamerán keresztül látható, ahogy napokon, heteken keresztül zarándokolnak hozzá a gyerekek és a felnőttek. Amíg a manók ott ugrálnak a Mikulás házában, a  kertben hatalmas hóemberek és rénszarvasok tanyáznak. A látványért kattints ide!

 

forrás:wikipedia, foto: pinterest

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.