Karácsonyi készülődés – beszélgetés Papp Edittel

Ünnepre hangolódván megkérdeztem a minelli.hu szakértőit, hogyan telik számukra a karácsonyi készülődés. Ebben a bejegyzésben Papp Edit lakberendező, a varazslak.hu szerzője válaszol a kérdéseimre.

 

Megkezdődött az advent, Te hogyan készülsz az ünnepekre?

Vallom, hogy elsősorban lélekben kell készülni, ez nem csak a lelkiismeretünk megvizsgálásával jár, számomra ez egy hosszan tartó tisztulási folyamatot jelent, az egymás felé fordulást. Ami különösen fontos a mai rohanó világban. Ezzel egy időben, próbálok több időt foglalkozni magammal, olyan dolgokat megtenni, ami az egész éves rohanás mellett lehetetlen és nem utolsó sorban az otthon „fényesítését”, megtisztulást elvégezni.

Lakberendezőként hogy látod, mivel tudjuk harmonizáló téli díszbe öltöztetni a lakásunkat?

Ha nyitott szemmel járunk, léptem nyomon belebotlunk olyan dekorációkba, melyek egyben alapanyagok is, melyek a természetben is fellelhetők, mint például a különböző termések. A természetes karácsonyi dekoráció nem csupán természetbarát, hanem egyedi és olcsó is.

A természetben talált elemek (bogyók, faágak, levelek) ötletes felhasználása minden karácsonyfát és teret különlegessé varázsol. Ezeket kiegészíthetjük a már meglévő fényfüzérekkel, illatfokozókkal: narancs, szegfűszeg, vanillin rúd, szárított.

Méteráru boltokban, hatalmas kínálat vár bennünket, ahol kedvünkre válogathatunk a különböző egyszínű, vagy mintás szalagok, fonalak és gombok között. Ezekből az alapanyagokból, nagyon szép és különleges, illetve számunkra kedves ajtódíszek és különböző dekorációs kompozíciók készíthetők. Elkészítéséhez csak a fantáziánk szab határt, de mindig vegyük figyelembe otthonunk színvilágát, hogy a várva várt összhang ne maradjon el.

Természetesen dekorálhatunk kész termékekkel is. A karácsonyfadíszek vagy lakásdekorációk vásárlása során mindenképpen érdemes figyelni például a lakásunk hangulati elemeire, a színvilágra, a térkitöltése, a belmagassága. Keverhetjük ugyan az anyagokat, de csak egy bizonyos határon belül, nem árt ügyelni a harmóniára. A vásárlásnál óvakodjunk attól, hogy mindenféle formájú és színű dísszel rakjuk tele a bevásárlókocsinkat.

Milyen színek jellemzőek a hagyományos piros – zöld mellett a karácsonyi dekorálásban? 

Természetesen ez a két szín jelképpé vált az idők folyamán: a zöld a természet, a fenyőfa, a piros: a szív és egyben a szeretet színe. Ezen kívül a hagyományos dekorálásban dominálnak még a  hagyományokhoz kötődő, nosztalgikus, naturalisztikusabb világ elemei. Anyaghasználatában a fa, a papírmasé, a bádog, a filc, a csipkedíszek, a fonalból kötött díszek, a rafia, a szalma, illetve a különböző termések, úgymint a tobozok, az ánizs és szegfűszeg-gömbök, a bogyós ágak, fahéjkötegek.

Ennek a jellemző színvilága a piros, fehér, zöld, barna, illetve a kevés arany, ezüst. Az említett színek és anyagok elsősorban olyan tárgyakkal párosíthatók össze, mint a mackók, szarvasok, mécsesek, hintaló, körhinta, diótörők, lekvárt vagy csokoládét imitáló mécsesek.

Mibe öltözik idén egy “divatos” karácsonyfa? 

A modern dekoráció követői a trendi karácsonyi ötleteket az idén kiegészíthetik csillogó strasszos díszekkel, flitterekkel, üveggel, madártollal.  A menő színkombinációk idén az arany (vagy bronz) és bármilyen furcsán hangzik, a fekete vagy neon disco színskála fehér alapon.

Az élénk színeket vagy csoportosan vagy egyenként alkalmazzuk. A tollas, selyem és bársony díszeket kiegészíthetjük fényes karácsonyi figurákkal (rénszarvas, angyalkák), neobarokk gyertyatartókkal, kristály, vagy strassz elemekkel. Ez a dekorációs stílus azonban csakis trendi lakberendezéshez passzol, és nem is olcsó mulatság.

Tudsz-e ötletet adni, hogyan készítsünk saját kezűleg karácsonyfa díszt?

Egyre elterjedtebb, úgy is mondhatnám, szerencsére egyre többen nyúlunk vissza a hagyományokhoz, így a „legmenőbb” karácsonyi trend az ehető karácsonyi díszek készítése, hiszen ezek kevés energiát fogyasztanak és több funkciót is kipipálnak egyszerre.

Beszélgetésünk elején már említettem a természetes alapanyagokat, ezen kívül a hobby boltok széles kínálata lehetőséget teremt arra, hogy díszeinket textilből varrt, papírból hajtogatott, vagy a megkopott gömböket ”decoupage” (szalvéta) technikával, új ruhába öltöztessünk.

Javaslom még a levegőre száradó gyurmát, ez az alapanyag rengeteg lehetőséget hordoz magában. Bár egy saját kezűleg készített dísz olcsó, semmi esetre se nézzen ki olcsónak! Ez minőségi alapanyagokat és precíz kivitelezést igényel! Továbbá ne vigyük túlzásba a dekorációkat: a kevesebb többet ér!

Milyen asztali dekorációt használjunk az ünnepi vacsoránál?

Mindenféleképpen harmonizáljon a terítékkel, ne legyen uralkodó, ugyanakkor a hangulatfokozó hatást igyekezzünk elérni vele. Itt szintén érvényes: a kevesebb sokszor több. A sima falú üvegpoharak, (méretük a teríték stílusától függnek) rendkívül alkalmasak, hogy kívül-belül feldíszítsük őket. Ehhez, nem kell más, csak friss fenyőág méretre vágva, szárított almakarika, vagy narancs, fahéj rudak és mécses.

A poharakba elhelyezzük a gyertyát, vagy mécsest, majd a pohár méretéhez igazított a fenyőágakkal körbe keretezzük a poharat, amit szalmával, szalaggal rögzítünk, ezt ízlésünknek megfelelően díszíthetjük tovább a felsorolt alapanyagokból.

 Te milyen ünnepi menüvel készülsz idén?

A hagyományokhoz híven halászlével, töltött káposztával és pulykasülttel készülünk, elengedhetetlen kísérő, az áfonya szósz. Kedvenc desszertünk, a fahéjas fehérborban párolt alma, madártejjel locsolva, természetesen a zserbó és az aszalt gyümölcsök, pörkölt magvak is elmaradhatatlanok.


Melyik a kedvenc karácsonyi zenéd?

Frank Sinatra – Let it snow.

 

Laskai Nelli


 

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.