Karácsonyi készülődés – beszélgetés Nagy-Lászlai Erikával

Ünnepre hangolódván megkérdeztem a minelli.hu szakértőit, hogyan telik számukra a karácsonyi készülődés. Ebben a bejegyzésben Nagy-Lászlai Erika válaszol a kérdéseimre.

Nálad mikor kezdődött és hogyan zajlik az ünnepre készülődés?

Gyakorlatilag nálam már november végén elindult a készülődés. Oly annyira, hogy a lakás már teljes karácsonyi díszben van, már csak a fa hiányzik, és egy “új pici, dolog”. Ez utóbbi már hagyománynak számít, minden évben vásárolok egyetlen darab kis csecse-becsét, ami szintén éke lehet a lakásnak, az ünnepnek. Az ez évi decembert már saját kis mikulással köszöntöttük…

Mennyire jellemző rád a karácsonyi sütés – főzés, mi számít neked hagyományos karácsonyi ételnek? Van-e valami különleges étel/ital, amivel idén előrukkolsz? 

Mióta nem alkalmazotti viszonyban dolgozom, azóta valóban öröm a karácsonyi készülődés, hiszen úgy és annyi időm van rá, amennyit én szánok erre. A ráhangolódás fontos része a menü összeállítása, a sütés és a főzés. Van egy-két étel ami sosem marad el, ilyen a halászlé tepertős csuszával, az utóbbi időben a füstölt csülkös, töltött káposzta kolozsvári szalonnás töltelékkel, illetve a baconnel, füstölt sajttal rakott csirkemell, göngyölt burgonyával. Bár ez utóbbi főétel helyett az idén szeretnék valami más sültet készíteni, egyenlőre még válogatok a receptek között.

Melyik a legkülönlegesebb karácsonyi emléked?

Nem tudnék kiragadni egy konkrét emléket, minden karácsony kedves nekem, mindegyik a maga nemében különleges. Én magát a Szentestét emelném ki varázslatos atmoszférájával, mindig nagy hatással van rám, átjár a teljesség, a hála, a harmónia érzése.

Mi szimbolizálja számodra leginkább a karácsonyt?

Az adventi koszorú, melynek elkészítése szintén a karácsonyi készülődés része. Talán nem véletlenül, hiszen az adventi időszaknak pont az a lényege, hogy ráhangoljon bennünket Jézus születésének megünneplésére.

Mit gondolsz a karácsonyi kirakodóvásárról?

Nagyon szeretem a hangulatát, fényeit, zsongását, bár a vásárlásokat zömével nem ott bonyolítom. Ennek ellenére biztos, hogy végig sétálunk az idén is, hiszen kézműves dolgokat jellemzően ott találunk.

Van-e kedvenc karácsonyi zenéd, amit évről évre meghallgatsz az ünnepi készülődéskor?

Természetesen:) Bár ezen a családom férfitagjai jót mosolyognak, hiszen minden évben 24.-én reggel már ezzel a CD-vel ébresztem őket. Ezen pedig a Wham: Last Christmas című dala van 10 különféle feldolgozásban, a Hip-Hop, R&B-től a  gospel-ig. Természetesen a gyertyagyújtást este már a “klasszikusok” kísérik: Mennyből az angyal, Suttog a fenyves….stb.

 

 

Laskai Nelli

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.