Karácsonyi készülődés – beszélgetés Pintér Zoltánnal

Ünnepre hangolódván megkérdeztem a minelli.hu szakértőit, hogyan telik számukra a karácsonyi készülődés. Ebben a bejegyzésben Pintér Zoltán reformgyógyász válaszol a kérdéseimre.

 

Nálad mikor kezdődött és hogyan zajlik az ünnepre készülődés?

Az orvosi egyetem miatt az adventi időszak leginkább tanulással és klinikai gyakorlatokkal telik, de lélekben már én is készülődöm. Próbálom magam áthangolni az ünnepekre és odafigyelek arra, hogy mindenki felé szeretettel tudjak fordulni.

Mennyire jellemző rád a karácsonyi sütés – főzés, mi számít neked hagyományos karácsonyi ételnek? Van-e valami különleges étel/ital, amivel idén előrukkolsz?

A konyhai teendők alól, ha lehet kihúzom magam. Természetesen, ha segíteni kell az apróbb műveletekben azt szívesen végzem, de leginkább ilyenkor a takarítás és egyéb előkészületeket vállalom magamra, hiszen nem vagyok egy konyhatündér! Hagyományos karácsonyi ételek közül jöhet minden. Igyekszem figyelni a böjt előírásaira, viszont a húsevést nehezen tudom mellőzni, mivel sok energiát égetek el nap, mint nap, így kell az utánpótlás. Karácsonykor szívesen fogyasztok halételeket, de családunkban nagy hagyománya van a töltött káposztának is ilyenkor.

Hogyan zajlott a karácsony gyermekkorodban?

A gyermekkorom karácsonyaival kapcsolatban egy érzés rögzült benne, ez a várakozás volt. Gyermekként ez a várakozás kicsit másabb. Leginkább a karácsonyi hangulatra, családi együttlétre és természetesen az ajándékomra vágytam izgatottan!

Melyik a legkülönlegesebb karácsonyi emléked?

Jó pár évvel ezelőtt a miskolci megyei kórházban dolgoztam és 24-én nappalos voltam. Este még sehol sem álltam és nagymamámnál várt a család. Mégis végtelen nyugalom öntötte el a testem, hazamentem, összeszedtem az ajándékokat, beültem egy taxiba, végigfurikáztunk a karácsonyi fényekben pompázó városban, jót beszélgettem a sofőrrel, nagyimnál már várt a család és minden olyan békés és tökéletes volt!

Mi szimbolizálja számodra leginkább a karácsonyt?

Számomra minden évben mást jelent a Karácsony. Minden évben van valami aktuális, amihez lehet kötni ezt a szent ünnepet. 2012-ben azt gondolom, hogy egyfajta felemelkedés kezdete ez. Az emberiség globálisan és az egyének szintjén is kezd kitörni a “rabság” alól, kezd rádöbbenni arra, hogy mennyi erő és lehetőség van magában az emberben és mennyivel gyorsabban jutunk előre, ha összefogunk, tiszteljük, becsüljük a másikat. Itt az ideje, hogy a karácsonyi szeretet és odafigyelés az év minden napjára általános érvényű legyen!

Mit gondolsz a karácsonyi kirakodóvásárról?

Szeretem a karácsonyi vásárokat. Nyüzsögnek az emberek és jó látni, ahogy fiatalok, idősek csoportokba verődve jókat beszélgetnek, nosztalgiáznak! Ha nem csap át a tiszta vásárlási lázba, akkor ez is egy izgalmas része lehet a karácsonyi ünnepeknek!

Van-e kedvenc karácsonyi zenéd, amit évről évre meghallgatsz az ünnepi készülődéskor?

Csondor Katától a Hóban ébred majd az ünnep című dal.

 

Laskai Nelli

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.