Beszélgetés Nagy Bandó Andrással

 “Aki gyermekkorában nem érzi meg, nem tudja, hogy tehetséges, az nem figyel oda magára, tehát tehetségtelen. Nincs meg benne az a hajtóerő, ami a talentummal megáldottakban adott. Épp, mert anyám és apám jóra nevelt, tudtam, hogy csakis jó emberré lehetek. “

Gyermekként milyen felnőtt Nagy Bandó Andrást képzeltél el?

Ha furán hangzik, akkor is kimondom, mert igaz: ilyesfélét. Olyat, aki valami miatt vagy következtében híres lesz, és „mindenki” ismeri. Aki gyermekkorában nem érzi meg, nem tudja, hogy tehetséges, az nem figyel oda magára, tehát tehetségtelen. Nincs meg benne az a hajtóerő, ami a talentummal megáldottakban adott. Épp, mert anyám és apám jóra nevelt, tudtam, hogy csakis jó emberré lehetek. Ha Hamvas Bélából indulok ki, akkor más sem szerettem volna lenni, mint amilyen az általa megálmodott és kibeszélt „normális ember”.

Megnyitottam a honlapodat és lehetőségem nyílt böngészni a könyveid között. Mi az első könyvedről szóló emléked?

Nagy bajom, hogy egyetlen gyermekkori könyvem sem maradt meg, és a sorsukról sem tudok semmit. Később ifjúsági könyveket olvastam, sokat könyvtárból vettem ki, Jókai, Gárdonyi, Móra, Verne, s a többiek. Középiskolásként a zsebpénzemből szorítottam ki könyvre valót, aztán beírattam valakivel, hogy „jó tanulmányi eredményemért”, és úgy vittem haza, nehogy anyám megdorgáljon, amiért ekkora kiadásba vertem magam, miközben otthon a kenyérre valóért is meg kellett küzdenünk.

40 könyved jelent meg eddig. Hogyan kell elképzelni az alkotói folyamatot?

Kérdésed bővebb választ igényel. Az első, az Úton-útfélen kifordult belőlem, benne az életem, a pályám, és a kabarémonológjaim. Az András könyve már egy végtelen aprólékos munka eredménye volt, a hit világáról, szabad szellemi szárnyalással. Kim hitte volna, hogy sokak számára alapkönyv lesz. Az isten bikiniben is rengeteg háttérmunkával indult, és végül szarkasztikus humorral írtam meg Ádámtól és Évától Stephen Howkingig. A Könyv azoknak, akik utálnak olvasni megírásához és az Ízes beszédhez ugyancsak a humorérzékem kellett. A Sosemvolt Toscana és a Vár rád Toscana című, immár kétkötetessé lett regényem nagy próbatétel volt. Megszenvedtem értük, de megérte: tizenkét kiadást értek meg, s rengeteg rajongót adtak nekem. A Nagyon fájl című verseskötetem szerkesztése adta föl a leckét, a versek már megvoltak.  Nemrégiben egy teniszpartin ugrott be az ötlet, és 35 nap múlva kész könyvként vehettem kézbe a Murphy törvénykönyve amatőr teniszezőknek című kötetet.

És a gyermekeknek írt versek születése és kiadása?

Amikor megszületett Hanna, az unokám, megjelent a Madarak tolláról című kötetem. Azóta 20 gyermekkönyvem van már, és közben Csabay Katalinnal közösen megszültük a Lexi már olvas című szövegértés tankönyvet, Thoroczkay Luci vagy 100 versemet építette be a Beszédtechnika könyvébe, most meg Király Kata karnagy ír dalokat a verseimre, és illeszti be egy énektankönyvbe.

Ne szaladjunk ennyire előre! A kérdésem. Hogyan születik ennyi remek, csupa ritmus, nagyon szerethető vers? Hogy lehetséges, hogy pár év alatt immár egymást érik az iskolai szavalóversenyeken a Bandó versek, és ráadásul imádják is őket ovisok is, iskolások is.

Én magam is nagy gyerek vagyok, ismerem a világukat, és úgy teszek, mint aki személyesen éli át és meg, amit a mai gyerekek is át- és megélnek. A legtöbb kötet versei „egyszer csak megszülettek”, aztán kötetekbe rendeződtek. De például a 146 madárversem a 77 macska önvallomásom, és a 170 kutya verses bemutatkozása külön program volt, ismeretek begyűjtésével. Ez felnőtteknek is szól, még a címeik is ezt sugallják: Ami a bögyünkben van, Hetvenhét macskajaj, s Egyik kutya, másik is.

És a mesék?

A táltossá lett kiscsikó és A világjáró kiscsikó nem „hol volt, hol nem volt”, hanem így volt, meg úgy volt mese. A ló történetét és a múlt paraszti világának értékeit is beleszőttem a mesébe. Ugyanígy az unoka által elmesélt Nagyapám, nagyanyám és a vakondba, mert kötelességünk elmesélni a mi gyermekkorunkat. A Kiskalácsai királyság című hétestés mese már inkább Micimackós történet egy ikerpárról, s a játék babáikról.

Most jött ki két különlegesség, A Varázspadlás lakói, és A hangyabanda nagy kalandja című verses mesék.

Igen, és újítottam: CD-re vettük előadásomban mindkét mesét, és ha a szülők lustiznak, a gyermek az én elmondásomban hallgathatja meg. A hangyabandás a legszebb könyvem. Antal Tamás grafikusművész káprázatos rajzokkal tette teljessé a 120 szakaszos mesét. Lehet, rajzfilmmé lesz. A Varázspadlást végigjártam, egy hét múlva kész volt a mese. A hangyás kertben heverészve született, ott kezdtem figyelni a minikék életét.

 

Mennyire tudatos a sorrend, hogy gyerekeknek vagy felnőtteknek szóló könyv lesz-e a soron következő?

Sosem tervezek, miközben vagy húsz könyv ötletét jegyeztem föl. Ma már tudom, hiába a terv, mindig előre tolakszik egy újabb ötlet. Így jártam a minap is: elkezdtem írni a betűk bemutatkozását. Két-két szakaszt kaptak tőlem, de lehet, megtoldom még egy-egy szakasszal. Tankönyv erősségű kötet lesz, tanítókkal teszteltem a már kész verseket, ez az ő véleményük is. a betűk mellett ott lesznek a számok, a színek és a formák versei is. jó lenne, ha a szülők végre nem a dedós, gügyögő, verstani hibákkal teli köteteket részesítenék előnyben. A baj, hogy nem értenek a vershez, így észre sem veszik, hogy hibás ritmussal és rímekkel teli fércmunkákat visznek haza, és olvasnak föl az ezzel megrontott gyerekeiknek. Először a szülőknek kéne ismerniük a ritmusképleteket, vagy jó lenne, ha hibátlanul skandálnának, és ebből kiindulva nyúlnának a kötetekhez.

Felnőtteknek is írsz valamit?

Egy öregápolóról, és az idősek sorsáról szól majd az új regényem. Méltó lesz a két Toscanához. A címe: míg meg nem haltak. Így kis kezdő m-mel. Talán 2013-ban, a könyvhéten már bemutathatom. Sokan ápolják szüleiket, néha nagyszüleiket, és vannak jó néhányan, akiknek ez a hivatásuk. Tőlük kaptam sorsok leírását, az ápolás gondjainak naplóját, és még ma is várom, hogy írják meg, amit átéltek, átélnek, akár az ápoltak, akár az ápolók. (e-mail címem a névjegyem végén.)

Nagy Bandó Andrást ismerjük, mint humorista, előadóművész, író, karikaturista. Mi áll a névjegykártyádon?

Csupán ennyi: „prolihisztor”. De ezt is elhagyom, ha legközelebb nyomtatnom kell, mert ma már elég ennyi: Bandó. Ebben benne van az életem, minden, ami voltam, s vagyok.

A mai rohanó, sokszor a mű dolgokat előtérbe helyező világban mi a humorérzéked és az egyediséged megőrzésének titka?

A humorérzékem adott, talán nincs is, ami kiölhetné belőlem. Ugyanakkor filós alkat vagyok, és igyekszem, hogy jól dolgozzam föl a történéseket. Ahova hívnak, adni akarok, legyen az író-olvasó találkozó, talkshow, előadói est, bármi. Ezeken fölül a sport sokat adott nekem. 10 maratonit futottam, mostanában is így kondicionálom magam, és persze heti 4-5-6 teniszparti, nyaranta pedig úszás, persze Orfű legnagyobb tavában, a Pécsi-tóban.

Milyen érzések kerítettek hatalmukba a Hajléktalan emberért díj átvételekor 2006-ban?

Elsőként én kaphattam meg, ez nagyon megtisztelő volt, hogy 17 évvel az első hajléktalan otthon alapítása után még mindig emlékeznek arra, hogy én segítettem 500 hajléktalant fűtött otthonhoz. Eközben legbelül fájó, hogy a ma hatalmasai föl sem fogják, mit tettem akkor. Az Aranyszalmaszál a hajléktalanokért díj is csak az enyém, nemesebb kitüntetést még nem kaptam.

Mi a jó tanács, amit útravalónak mindenképpen szeretnél átadni unokádnak, Hannának?

Légy jó mindhalálig! Ez már egyszer majdnem bevált…

Elgondolkodtat, ezért szívesen forgatom az ÖT HÉT ÖT című haiku köteted.  Melyik az a háromsoros vers, amivel legjobban ki tudod fejezni a mai világot?

Ez így nehéz, az egész világ nem férhet bele egy haikuba. Épp az a szép benne, hogy mindig csak az élet aprócska villanásait, egy-egy impressziót tükröztet. Egyet ide emelek az újak közül.

Kiskorom ízét
lelem a letaposott
pásztortáskában.

Bandó-névjegy

Nagy Bandó András 1947-ben született Deszken. Általános iskola: Deszk, Vedres István Építőipari Technikum, Szeged. Elismerései: Karinthy Frigyes emlékgyűrű (1988), Szalmaszál a hajléktalanokért (1996), Hajléktalan emberért díj (2006), az Ambassador Klub aranygyűrűje (2006) Aranybölcsős díj a nagycsaládosok Egyesületétől (2011).

Könyvei: Úton-útfélen (1986, 2007); Könyv azoknak, akik utálnak olvasni (2001, 2007); András könyve – Fordított teremtés (2002); András II. könyve – Kútásó (2003); Ízes beszéd (2003); 333 haIQ (2005); Sosemvolt Toscana (2006); Nagy Bandó világa (2007); Furcsa pár-beszéd (Sándor Györggyel, 2007); Orfűi medvehagyma kincseskönyv (2007), Kabaré-sikerlista (2007), Kalandárium 2005, Kalandárium 2006, Kalandárium 2007 (2008); Gondolatélesztő – Füveskönyv (2010); ÖT HÉT ÖT haiku (2010); András könyve I-II. (javított kiadás, 2010); Isten bikiniben (2010); Vár rád Toscana (2011) Nagyon fájl (2012); Egyedül állok (2012);

Verseskötetei és mesekönyvei gyerekeknek: Családi szókincstár (2000); Madarak tolláról (2004); Fából vasparipát (2005); Gyöngykaláris (2006); Szappanbuborék (2007); A táltossá lett kiscsikó (2007); Kicsinyek könyve (2007); Keresztnévsor (2008); Szivárványhíd (2008); A Kiskalácsai királyság (2008); Ringató (2008); Ami a bögyünkben van (2009); Nagyapám, nagyanyám és a vakond (2009); A világjáró kiscsikó (2010); Egyik kutya, másik is (2010); Hetvenhét macskajaj (2010); Bandó mondókák (2010) Lexi már olvas (tankönyv, Csabay Katalinnal 2010) Kicsi versek kicsinyeknek (2011); Egyedül állok (2012); Százszorszép (2012); Nagyon fájl (2012) A Varázspadlás lakói (2012); A hangya banda nagy kalandja (2012) Murphy törvénykönyve amatőr teniszezőknek (2012)

CD: Tölgyből van a fakutya (a Kalákával, 2008). CD-k a verseiből: Madarak tolláról (Szélkiáltó, 2004); Madarak tolláról (Énekmondó, 2005), Fából vasparipát (Palinta, 2005); Hívd a nagymamát! (Halász Jutka, 2008); Tündér és tekergő (Holló, 2008); Gyümölcskenyér (Hangoló, 2010); Magyarország mennyország (Republic, 2008); Bio (Alma, 2010); Szappanbuborék (Palinta, 2011).

Web: www.bando.hu; www.szamarfulkiado.hu;

E-mail: bando@dravanet.hu; info@szamarfulkiado.hu

 Laskai Nelli

 

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.