Valentin nap – másként

valentinTöbb legenda is kering arról, hogy miért és hogyan alakult ki a Valentin – napi szokás. Egyik gondolat szerint az egész  Szent Valentin, egy római pap nevéhez fűződik,  aki mártír halált halt és utolsó üzenetként egy kártyát hagyott egy kedves nőismerősének.

Egyes írások arról tanúskodnak, hogy az angolok ezt a napot már 1446-ban ünnepelték,  míg Magyarországon csak 1990-ben éledt fel a szokás, hogy ezen a napon szeretetkártyát, üdvözlőlapot dobnak a barátok, szerelmesek egymás postaládájába.

Sajnos, ahogy ez lenni szokott, a kereskedelem is beleszólt a történetbe, egyre több termék, szolgáltatás épül a Valentin nap köré.

És akkor lássuk a magyar Bálint napot, ami valljuk be természetközelibb:

Bálint napja a tavaszvárás idejére esik. Ehhez kapcsolódik néhány szokásunk.
Régi magyar hagyomány, hogy akár van hó ezen a napon, akár nincs, az udvaron csíkot söpörnek, ahova a jószág nem fér oda, csak az ég madarai. Gabonaszemeket és aszalt gyümölcsöket szórnak nekik.
Ezen a napon választanak párt maguknak a verebek.
A madarakat azért etetik e napon, hogy tavasszal a gyümölcsösben és a határban kárt ne tegyenek.
Szőlőtermelő vidékeken a gazdák napfölkelte előtt megkerülték a birtokot, hogy a tolvajok és a madarak majd távol maradjanak a szőlőtől.

 

Számomra sokkal többet jelent ez a nap, mint egy kártya a kedvesnek, ezen a napon ünneplem a lányom születésnapját. Nálunk ettől hangos ez a nap. (persze, azért örülök, ha egy szerelmes verset találok a postafiókomban 🙂 )

 

 

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.