A kis herceg és az álmatlanságom

kishercegpilotaA borús idő okán délután ittam egy erős kávét, és bár tudom, hogy sokaknak ez nem  árt,  de én hajnalig éber vagyok a délutáni adagtól. Éreztem, ahogyan a kis koffein katonák még éjszaka is masíroznak az ereimben és hajszolják a szívdobbanásért felelős beosztottakat: Bal, jobb, baj, jobb…gyorsabban!

Régebben, mikor az éj közepén az insomnia ténye felütötte a fejét, akkor sűrű kínok közepette igyekeztem csukva tartani a szemem, és erőltetni azt, ami nem megy: az alvást. Forgolódtam, kitakaróztam, ablakot nyitottam, mindent elrendeztem újra és újra az ágyamban, hogy rám törjön a kóros álmosság és az álommanó ölelésébe zuhanjak.

Ma éjjel ez elmaradt, miután egy ideje nem harcolok az álmatlanság ellen. Egyszer egy barátom mesélte, hogy az ilyen nehezen alvós éjszakák mindig tartogatnak valami megélni valót számunkra, ezért én azóta ilyen alkalmakkor csak várok, fülelek, megnézek egy filmet, vagy könyvet olvasok a telefonomon, de úgy, hogy közben félre teszem a gyötrő bűntudatot, ami gúnyosan nevetve várja a másnap reggelt, hogy a bedagadt, táskás szemeim alá dörgölje a lumpolásomat.

Mérgelődés helyett A kis herceg című filmet választottam társul a sötét magányban. Könyv által többször is átéltem már a történetet, de mozgókép élményem most volt először. Mosolyogva, könnyekkel küszködve, szipogva néztem végig a gyönyörűséges szöszi kis herceg-fiú vergődését a gyermeki tisztaság és az álságos világ kontrasztjában.  Antoine de Saint – Exupéry a pilóta és a kis herceg kapcsolata által kiválóan tükrözte a világot, ami azóta is egyre nagyobb örvényt kavarva szippantja magába vagy éppen veti ki magából (nézőpont kérdése) azt, aki egy kicsit is másként gondolkodik, akit nem a hatalom és a harácsolás vezet, hanem az ősi bölcseletek, az őszinte, tiszta szeretet alapjaira építendő tanulás vezérel.

Nagyon megindító volt ez a film, és igazán nem bántam meg, hogy hajnalig ébren maradtam.  Olyan élményt adott nekem a történet, amiből hosszú távon építkezni fogok, még ha most azt is érzem, hogy menten leragadnak a szemeim, a testem-lelkem pedig az alvás felemelő állapotára vágyik.

kisherceg

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.