Az iskolaválasztás margójára

iskolasokAz oktatás ügye manapság sokakat érint, megmozgat, véleményformálásra késztet. Napjainkban leginkább a felsőoktatás az, ami igazán szem elé került a médiában, pedig épp úgy gondot okoz a hatévesek kötelező iskolába kerülése is.

Hova írassam?

A hat – hétévesek iskolakezdése nem kis feladat a szülők számára, lelkileg és anyagilag egyaránt.

De ne szaladjunk előre az időben annyira, hiszen a gyerek születésekor már jó, ha a TAJ szám kiváltásával egy időben beíratjuk bölcsődébe! Nem kell aggódni, úgysem fogják túl korán felvenni, csak legalább, ha lesz üresedés, lehetőséget kapunk mérlegelni, hogy beadjuk-e a gyereket vagy ne.

A következő dilemma az ovi kiválasztása. Ez is nehéz, mert választhatunk korosztály szerinti vegyes csoportot, vagy azonos korú gyerekekből álló csapatot, puncsolhatunk egy jó óvónéniért, vagy egy jól felszerelt, gyermekbarát intézményért.  Alaposan meg kell vizsgáljuk gyermekünk habitusát, leválásra irányuló felkészültségét! Kevés helyen engedélyezik a gyermek ütemének megfelelő időtartamú beszoktatást, néhol pedig egyáltalán nincs rá lehetőség, így ott az első napon egyedül vág neki a kis lurkó felfedezni a terepet. Nem kell megijedni, van, aki kötél idegrendszerrel veti bele magát az ismeretlenbe, van aki ilyenkor megszeppenve, sírva gondol haza a szüleihez.

Előfordul, hogy hetekig álmatlan éjszakát okoz az általános iskola kiválasztása. Ha a családban több autó is rendelkezésre áll, vagy esetleg a városban szuper és biztonságos a tömegközlekedés, akkor a földrajzi szempontok lekerülhetnek a listáról. Mindenesetre jó, ha az általunk kiszemelt iskolában jut figyelem és keret a tehetséges gyermekek gondozására. Nem, nem akarok nagy igényeket támasztani, de persze, legyen elfogadhatóan felszerelt is az a suli, kedves, segítőkész és következetes tanárokkal, és  egészséges lelkületű gyerekek járjanak oda. Számomra szempont az is, hogy a tanító legyen a  játékos tanulás híve.

Nehéz látatlanból jó sulit választani a gyermekünknek, mert egy-egy bemutatkozó napon szóba kerül az alsó tagozat laptop arzenálja, a millió és egy délutáni szakkör és foglalkozás, az interaktív tábla és a szabályrendszer, miközben a legtöbb úgyis a tanító néni személyiségén múlik.

Végszóként megjegyzem, hogy az lenne a legjobb, ha a gyerekek az iskola elvégzése után a sablon formára nyírt emberek helyett nyitott, rugalmas gondolkodású felnőttekké válhatnának, akik képesek egy adott helyzet több szempontú elemzésére.

 

 

 

 

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.