A korosodás egy nőnek ciki?

– Hány éves a lányod? – kérdezte.

– 13.

– Azt a mindenit! Ez nagyon öregít téged!

pirosnoEz a beszélgetés nemrégiben zajlott köztem és egy rég nem látott ismerős között. Nem mondom, hogy abban a pillanatban nem esett rosszul, de kicsit később átgondoltam, hogy miről is van szó.

Sokat emlegetik, hogy a nők (vagy az őket körülvevő férfiak ?!) nem csípik a korosodást, esztétikai és egészségügyi okokból sem. Itt kívánom hozzátenni, hogy a legtöbb média, akár csak reklámozási szinten, de igencsak partner ebben. A filmek egyre fiatalodó főszereplői, a ránc elleni krémek hada, a tökéletesen “fedő” hajfestékek, a wellness – fogyasztó kezelések egyre természetesebb jelenléte, mind azt sugallja, hogy hajszolnunk kell, vagy kellene az örök fiatalság látszatát.

Igaz, hogy én még a harmadik és a negyedik X között járok félúton, de már egy párszor nekem is eszembe jutott, hogy egy -két dolog sokkal jobb volt, míg “fiatal” voltam. A fiatalságot a még házasság előtti, otthon lakott időre értem, és persze akkor sem volt minden heppi, nem is lehetett az, hiszen annak a kornak is meg voltak a nehézségei, csak akkor még egy csomó felelősség nem az én vállamat terhelte, hanem a szüleimét.  Aztán a számvetés végére mindig rájövök, hogy jó ez így, ahogy van, és ezt nem csak beletörődésképp mondom.  Látom, ahogy a 13 – 14 éves lányok küzdenek a szerelemmel, a szárnybontogatással, az útkereséssel, a mindenkinek megfelelési vággyal, a tökéletes testideál elérésével, a rejtőzött állapotból a kitűnni akarással tevékenységgel – miközben örök elégedetlenek.

Na, ezek nem hiányoznak már nekem. Örülök, hogy most már nem öltözök ki pánikszerűen, hogy a legjobb formámat mutassam, ha le akarok szaladni a kukával, vagy például nyugodt lelkiismerettel, és nem pedig behúzott hassal fogyasztok el egy salátát, akarom mondani pizzát a férjemmel a tv előtt.

Félreértés ne essék,  nem a lustaság, a prasnyaság motivál, hanem egyszerűen már nem kell megjátszani magunkat egymás előtt, most már az “elég jó” -ra törekszünk , természetesen a vállalható kategórián belül maradva.

A magam részéről állítom, hogy szabadabb az élet a kor előrehaladtával. Kényelmesen lehetünk önmagunk otthon és bárhol a világban.

 

 

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.