Beszélgetés Almási Éva színésznővel

2013. március 21-én Hódmezővásárhelyen részt vettem az Aranyossy – Gálán, mely mottója volt:

“Egy álom akkor válik céllá, amikor lépéseket teszel annak megvalósítására”.

Az est folyamán igazi gyöngyszemeket hallhattunk és láthattunk az Aranyossy Ágoston Általános Iskola és Óvoda diákjai, tanárai tolmácsolásában, továbbá olyan elismert művészek is felléptek, mint Almási Éva színésznő és Vajda Júlia operaénekes. A Jótékonysági Gála bevétele – az alapítványon keresztül –  az intézményben tanuló óvodás és iskolás gyermekek úszás- és lovasterápiás foglalkozását támogatja.

Szerencsés vagyok, mert a helyszínen interjút készíthettem Almási Éva színésznővel, Vajda Júlia operaénekessel és István Attila szervezővel.

Ebben a bejegyzésben az Almási Éva Kossuth-és Jászai Mari-díjas színésznővel készült interjú olvasható.

kepkismeretMűvésznő hogyan került a színház bűvöletébe?

Mármint hogyan akartam színésznő lenni? Sehogyan sem. Kilenc évig hegedültem, aztán konzervatóriumban, zenei gimnáziumban tanultam. A szerelmem, akivel akkor jártam, egy nagyon tehetséges zongorista volt, és őt felvették a zeneakadémiára. Mivel ő nagyon tehetséges volt, én pedig kevésbé, tudtam, hogy engem nem fognak felvenni. Akkor jött a kérdés, hogy de milyen akadémiára vehetnének fel engem. Hát a színiakadémiára! Megpróbáltam, és így kerültem oda. Én hegedűs akartam lenni, nem ez volt az eltökélt szándékom, de véletlenül belecsöppentem, és ez a véletlen hosszú ideje tart.

Hogy látja, a színészet mesterség vagy életforma?

Mindenképpen mesterség. Meg kell tanulni! Olyannyira, hogy mikor én felvételiztem a főiskolára, akkor az első rostán engem elvitt Szinetár Miklós, mert akkor indult a musicalszínház. Olyan főszerepeket kaptam, mint a Polly, vagy a Szivárványvölgyben az egyik főszerep. Én akkor éreztem, hogy nem tudom ezt a mesterséget. Mivel sokáig hegedültem, számomra világos volt, hogy ha egy Beethoven F-dúr románcot szeretnék játszani, ahhoz nekem sokat kell a fogásokat gyakorolni. Tehát nem lehet mesterségbeli tudás nélkül színpadra sem állni. Persze ennyi még nem elég hozzá, de szükséges.

Melyik szerepét kedvelte a legjobban?

Sok szerepemet kedveltem. A Popfesztivált, amit most énekeltem, a Macskákat, a Shakesperaket és Csehovot is nagyon jó volt játszani! A szerepeim mind olyanok, mint a gyerekek, nem lehet kiválasztani, hogy melyiket szeretem a legjobban.

Milyen előnye és hátránya van a színésznői létnek?

Én nem gondolom magam színésznői létezésben. Fogalmam sincs, hogy az milyen. Én emberi létezésben gondolok magamra.

Művésznő kitől tanult legtöbbet?

Ó, hát egész sort fel tudnék sorolni! Említem Gábor Miklóst, akit láthattam a Hamletben mikor statisztáltam. Bessenyei Ferencet, vele a Bánk bánban, Othelloban is játszottam.  Sulyok Mária, Dajka Margit, de éjfélig is itt lennénk, mert én fantasztikus nagy emberektől leshettem el a szakma titkait. Egy dolog, hogy megtanuljuk a szakmát, de vannak olyan titkok, amit csak az elődöktől ismerhetünk meg, ezért nagyon fontos a folytatólagosság. Úgy érzem, ma ez kimarad egy picit, de nem baj, majd rájönnek, hogy ez milyen fontos dolog.

A pályája során kikre gondol vissza jó szívvel?

Az előbb soroltak közül mindenkire jó szívvel gondolok vissza. Márkus Lászlóval, Sulyok Máriával, Gábor Miklóssal, Tolnay Klárival, Dajka Margittal, Mensáros Lászlóval nagyon sokat dolgoztam együtt. Csupa nagyszerű emberrel voltam körülvéve a Madách színházban, akikkel remek volt együtt dolgozni. Minket, az akkori kezdőket sok mindenre megtanítottak.

Művésznő mit gondol a mai színházi életről?

Ez most nagyon kesze-kusza dolog. Annyira nincs rálátásom, de azt tudom, hogy nagyon kellenek a társulatok, kell pénz a színházra, és igen is értékeket kell játszani. Még akkor is, ha perpillanat azt mondják, hogy nem értené meg a közönség. Nem igaz! Én sosem becsültem le a közönséget. Igaz, hogy most több energiát kell átadni a nézőknek, hogy odafigyeljenek, mert másra vannak hangolva, de ha az ember jól csinálja, akkor sikerrel jár. Amikor én a Madáchban, a Stuart Máriában az Erzsébetet játszottam, akkor már zömmel musicaleket játszottak, így a közönség a mikrofon hanghoz volt szokva, ami miatt nehéz volt normális hanggal figyelemre késztetni őket.  Arra gondoltam az egyik nagy monológnál, hogy jobb lenne belecsapni a Memoryba a Macskákból, mert azzal könnyebb lenne mindenkinek, de nem szabad feladni! Főleg a fiatalokat kell rávenni arra, hogy hallgassanak verseket, és akkor, ha megtetszik nekik egy vers, akkor utána olvasnak majd a költőnek. Régen volt a Vers mindenkinek című műsor, kár hogy most nincs, mert még ha el is kapcsolják, de akár ha csak egy mondat is megragad valakiben és annak utána néz a neten, akkor a szerzőtől majd még többet fog olvasni. Nem szabad feladni! Harcolni kell a fiatalokért, hogy megismerjék a klasszikusokat.

Miért pont e jótékonysági ügy mellé állt?

Én mellé állok minden jótékonysági ügynek, ha hívnak. Nem vagyok jelentkező típus, valószínű, hogy hibám, de már változtatni nem fogok rajta. Most felkértek, és természetes, hogy igent mondtam. Ha ráérek, boldogan ott vagyok.

Mi az a tanács, amit szeretne, hogy unokája megfogadjon?

Most itt valami nagy dolgot kellene, hogy mondjak, de azt gondolom, hogy kis dolgokban kell elkezdeni. Például mi örökbe fogadtunk egy kutyát a menhelyről. Nem a legszebb, természetesen keverék.  Richárd unokám boldogan mesélte az osztálytársainak, hogy örökbe fogadtunk egy keverék kutyát, és most már van kutyája. Mondtam neki, hogy nem, ez akkor a te kutyád, ha eteted, gondozod, sétáltatod! Lehet, hogy ez profánul hangzik, de kis dolgokban kell gondolkozni, a gyermek érzelmeire kell hatni!

Egy nagymamának az a dolga, hogy kényeztesse az unokáját: ha a szülőkkel nem lehet csokit, fagyit enni, akkor a nagymamánál, nálam azért is lehet! Nem a nevelés a nagymama dolga, hanem, hogy finoman terelgesse az unokát. Pláne, ha fiú! Én most tudtam meg, hogy a pasikat a hasuknál kell megfogni, eddig nem tudtam, pedig régóta élek házasságban. Én boldogan főzök, és amíg készül az étel, vagy ő eszik, közben jókat lehet beszélgetni. Egy nagymamával másképp lehet beszélgetni, mint a szülőkkel. Mindenféle gondolatot el lehet ültetni a kis fejében!  Bizonyos dolgokra meg kell tanítani, amit esetleg másképp lát, de azt is finoman. Nem kell vitatkozni az unokával! Na, Richárddal nem is lehet, határozott férfiember! Mernék én vele vitatkozni! (nevet) Mondjuk, vele nem is lehet, de amikor nem ért velem egyet, akkor általában másnap feljön és elmondja, hogy igazam volt. És ez nagyon nagy szó!

Laskai Nelli

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.