Vendégtollból – Húsvétkor…

easterA húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel, melynek elemei a feltámadás, az újjászületés.

Nekünk nőknek a húsvét tartalmától eltekintve is ünnep, hiszem a nagy készülődés napjai ezek. Rangja szerint néhol vetekszik a Karácsonnyal. Sütés-főzés, készülődés.Sonka, kalács, megannyi finomság nem csak a családnak, hanem a várt locsolkodó fiuknak, férfiaknak. Másként éli meg a kisgyermekes anyuka, másként a  nagylányos és megint másként készülnek ott, ahol már kirepültek a lányok a család melegéből.

Mindenképpen ünnep, mert amire vágyakozunk, aminek örülünk ünnep az . Egy évben egyszer amikor keresztényi töltés nélkül is a hölgyeké ismét a főszerep a családban. A készülődés terén, majd locsolkodónapon a vendégvárás terén,vidám kellemes hangulat adása és fogadása.

Személy szerint én szerettem mindig a húsvéti ünnepet, míg magam vártam a locsolkodókat annak az izgalmáért, mikor leányaimmal együtt vártuk, akkor az ő izgalmukat látva- megint örültem neki. Most mikor már unokámat, családom férfi tagjait fogadom nagy szeretettel, ismét várom, hogy közös örömben eltöltsünk egy kevés időt.

Valójában még a hajmosás is, mely ugye elengedhetetlen kelléke az ünnep lezárásának, az is öröm, hiszen ahogy a fiúk mondják: nem hervadunk el.
Kincses Márta

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.