A hűtlenség bűn?

csalasaDélután elcsíptem az M1-en futó Ridikül című műsort, amiben Jakupcsek Gabriella beszélgetett három hölgyvendégével. Körbejártak egy témát, majd érkezett egy férfi vendég, aki valamilyen módon kapcsolódott a beszélgetés tárgyához.

Kánya Kata, Voith Ági, Rácz Zsuzsa és Lukács Sándor beszélgetett arról, hogy vajon mi a tartós házasság titka. (Művész úrral volt szerencsém interjút készíteni, megvallom, én is feltettem neki ezt a kérdést. Egyébként élmény volt vele beszélgetni, kellemes ember.)

A műsorban érdekes volt látni, ahogyan különböző korosztályú nők kutatták a hosszú, boldog házasság receptjét. Ami többször is elhangzott varázsszóként, az a türelem, intelligencia, tisztelet. (persze a szex is szóba került).

A hűtlenség kapcsán előkerült egy régi mondás, miszerint minden nőt megcsalnak. A különbség csak az, hogy kiderül-e vagy sem. Persze ezzel nem minden vendég értett egyet.

Tovább szőve ezt a szálat, az lett a dilemma tárgya, hogy ha már megtörtént a hűtlenség, akkor vajon az a jobb, ha bejelenti otthon a delikvens, vagy az, ha nem bántja meg társát, és nem szól egy  szót sem.

A műsorban mindkettő mellett szóltak érvek.

Ha a hallgatás mellett dönt valaki, akkor (feltételezve, hogy egyszeri alkalomról volt szó) megússza az elkövetkezendő évek gyanakvó beszólásait, a mérgezett hangulatot, játszmákat. De azt gondolom, ennek csak akkor lehet bármi értelme, ha nem gyávaság motiválja az embert, hanem az, hogy tanult az esetből és köszöni, többet nem szeretne ilyen helyzetbe kerülni, és ennek hatásaként képes lesz jobban megbecsülni a kapcsolatát.

Ha elmondja a csalás tényét, könnyíteni fog a lelkén, de számítani kell arra, hogy mint mindennek, ennek is lesz következménye. Előny, hogy az őszinteséggel nem vállal titok – közösséget egy idegennel a társa háta mögött, és  intelligens módon kezelve a történetet, van esély a kapcsolat megmentésére, nem válik napi rutinná a gyanakvás, a beszólogatás, a revans vágy.

Nem sikerül eldönteni, hogy mi a jobb. /Természetesen az, ha meg sem történik az affér./ Ha elhallgatja valaki az esetet, akkor ott a lutri, hogy bármikor kiderülhet az ügy – tetéződik a baj, bizalmatlan évek jönnek. Ha megvallja őszintén, akkor meg könnyen lehet, hogy azonnal véget ér a házasság, pedig csak egy egyszeri eltévelyedésről van szó.

A hűtlenség csak a társadalmi elvárások miatt „bűn”, vagy sokkal inkább számít az Isteni szabályok megszegésének?

 

 

 

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.