Beszélgetés Majsay Beával a mandalák világáról

bea“A színeknek olyan rezgéseik vannak, melyek érzelmekkel telítik a formákat és válaszreakciót váltanak ki az emberi testben, emlékek, gondolatok, érzések jutnak eszünkbe hatásukra. A szemünk érzékeli a színt és beindít egy lelki folyamatot.”

Majsay Beatrix

Hogyan ismerkedtél meg a mandala világával?

Minden hirtelen jött… Ültem a szobában és egy sugallat hatására elkezdtem körvonalakat, majd a körökbe formákat rajzolni. Aztán az ábrák kiszínesedtek. Először csak egyszerűbb minták jöttek, majd egyre bonyolultabbak. Családi és baráti körben nagyon tetszettek az alkotásaim mindenkinek és elgondolkoztam azon, hogy hogyan tudnék velük másokon is segíteni, hiszen miközben csináltam teljesen kikapcsolt és jó érzés volt a lelkemnek. Az interneten és könyvekből utána olvastam a mandalák világának, a színek, formák hatásainak. Teljesen autodidakta módon fejlesztettem magam, nem tanultam iskolában ezt a tevékenységet.

Mit jelent a mandala szó?

A „mandala” szó, az ősi indiai szent nyelvből, a szanszkritból származik. Jelentése: kör, ív, körszelet, korong. Más vélemények szerint jelentése az elmével is kapcsolatban áll (manas- „elme”). Eredetét tekintve leginkább a buddhista tibeti és indiai kultúrához köthető, ahol ma is, évezredek óta használják meditációs technikákhoz, gyakorlatokhoz. (Forrás: Wikipédia)

Számodra mit jelent a mandala?

A mandala: az egy, az egység, a középpontunk, a lélek. A belső kör, ezt a középpontot jelképezi, ahonnan kinyílunk a nagyvilág felé, majd ismét visszatérünk önmagunkhoz. A mandala közepe az egyént jelképezi, mi magunk vagyunk és a kapcsolatunk önmagunkkal. A környező motívumok, színek a kapcsolatunk másokkal, a minket körbevevő világgal és a szellemvilággal.

Számomra a mandala: a minden, az egység, és ami a legfontosabb, hogy segíthetek vele másokon, hozzájárulhatok az emberek lelki, szellemi fejlődéséhez.

mandala1

Mire lehet használni a színes képeket?

A mandala jót tesz testünknek, lelkünknek, szellemünknek. Képes gyógyítani mindhárom szinten a színeken és a formákon keresztül. Mindegyiknek megvan a maga energetikája és önálló jelentést hordoz. A színeknek olyan rezgéseik vannak, melyek érzelmekkel telítik a formákat és válaszreakciót váltanak ki az emberi testben, emlékek, gondolatok, érzések jutnak eszünkbe hatásukra. A szemünk érzékeli a színt és beindít egy lelki folyamatot. Minél többször nézzük a mandalánkat, annál jobb hatást érhetünk el, eredményesebb lehet a terápia. A színek és a formák rögzülnek, bármikor felidézhetőek lesznek. Ezzel segíthetünk az egyensúlyunk megtalálásán, megtartásán. Fontos tudni, hogy ha valaki nem meditál velük, vagy nem hisz a mandalákban, a folyamat akkor is beindul, hiszen a színek gyógyító hatásán alapszik. (Ezzel egy külön szakma a színterápia foglalkozik).

 Melyik színnek mi a jelentése?

A színek a testünk energiaközpontjaival (a hét fő csakránkkal) összeköttetésben állnak. A csakráink különböző testrészeinkhez, belső szerveinkhez vezető energiapályákat szabályozzák, látják el a testünket energiával. Ha valamelyik csakra nem jól működik huzamosabb ideig, akkor a hozzá tartozó szervben, testrészben előbb-utóbb betegség alakulhat ki. Ezen blokkok oldásában is segíthetnek a mandalák a színeken keresztül, ugyanis minden csakrának megvan a maga színe.

Vannak melegítő, energetizáló hatású színek (ilyenek a piros, narancssárga, sárga, rózsaszín, barna stb.) Ezek a színek a testben hőt termelnek, energiával látják el a szervezetet. A hűsítő hatású színek (mint a kék, zöld, fehér, stb) lenyugtatják az embert, csillapítólag hatnak az idegrendszerre.  Természetesen az árnyalatok is számítanak ezen hatások mértékénél.

Hogyan, mi alapján készíted a képeidet?

Eleinte „csak úgy” készültek a mandalák. Akkor még fogalmam sem volt arról, hogy mit miért és hogyan csinálok. Amióta tudatosan, meditatív állapotban készítem őket, különböző szempontok alapján szoktam festeni. Lehet különböző életterületeket erősíteni például a feng- shui alapján, (Szeretet, Család, Egészség, Bőség-mandalák stb.) Lehet személyre szabott mandalát készíteni számmisztika és horoszkóp alapján, vagy adott testi, illetve lelki problémákra. Gyerekeknél például tanulási, kapcsolatteremtési nehézségekre, kommunikációs problémákra, hiperaktivitásra. Számtalan lehetőség és sokféleség létezik a mandalák világában.

Napjainkban elég stresszes életet élünk. A mandala hogyan tud segíteni ennek oldásában?

Amint az előbbiekben említettem, a mandalák a hűsítő színeken keresztül is képesek kezelni a stresszt, és beszéltem a mandalák meditatív állapotban történő készítéséről. Miközben készíted, semmi másra nem figyelsz, hagyod, hogy szellemed a kezeden keresztül rajzoljon és színezzen. Csak arra figyelsz, amit csinálsz, azaz a „MOST”-ban vagy, a jelen pillanatban. Fantasztikus érzés! Nagyon jól kikapcsol.

 

 Laskai Nelli

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.