Küzdés az élet vagy mégsem?

kuzdesMadách Imre írta: Küzdés az élet, nyugvás a halál.

Az életben mindenért meg kell küzdeni, semmi sincs ingyen – számtalanszor hallottam már. Egy időben pedig abszolút elvártam, hogy ami jó, az nekem pottyanjon az ölembe, de azonnal. Nem mondhatom, hogy badarság volt ezt kérnem az univerzumtól, mert azért néha tényleg megadatott, de idővel ez a gyermekkorhoz köthető képességem szép lassan elpárolgott.

Egyszer csak beigazolódott a mondás, hogy semmi nincs ingyen, így azóta mindenért megküzdök. Akár egy mosolyért, amit én adok, egy dicséretért, amit én kapok, egy csendes óráért, egy boldog napért. Kézben kell tartani az életünket a tiszteletért, az elfogadásért, a kiegyensúlyozott párkapcsolatért. A szeretetről nem tudok dönteni. Az önálló életre kelve jön magától.

Munka van a mögött is, hogy egy családban mindenki tudja, hogy hol a helye.  Nehéz mindig meghúzni és tartani a határokat, de megéri a küzdelmet, nehogy véletlenül összekuszálódjanak a szálak, a feladatok, a szerepek!

De talán mégsem küzdés az élet! A történések, a feladatok tőlünk függetlenül jönnek velünk szembe éjjel-nappal, talán mégsem küzdeni kellene velük, hanem együtt élni a sodrással, és a lehetőséget meglátva, kihozni a számunkra legjobb dolgot belőlük.

Akkor nem csak a halál hozhat megnyugvást.

 

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.