Esküvői divat 2013 – Beszélgetés Várhegyi Rita esküvőszervezővel

A kislányok már az ovis farsangon menyasszonynak öltöznek, majd a fehér ruha viselésének vágya végigkíséri őket egészen a Nagy napig, hogy büszkén kimondhassák a boldogító igent. Az idei esküvői szokásokról, ruha divatról Várhegyi Ritával beszélgettem.

varhegyiritakepMi a helyzet az esküvő fronton? Megkezdődtek már a nyári esküvők előkészületei?

Már belekezdtünk a szezonba, amit már nagyon vártam és várom is minden év elején. A nyári esküvők előkészületei már javában tartanak, bár mivel nem vagyunk egyformák,van aki nagyon ráérősen teszi, pedig kb. 1 hónap múlva lesz a nagy nap, de van aki majd a nyár végen, de annál aktívabban fog tevékenykedik. 🙂

Milyen a 2013-as esküvői divat? Milyen színek és formák jellemzik?

Ha a ruhákra gondolunk, a csupa fodor ruhák a divatosak, meg amelyikben megjelenik egy másik szín is kiegészítő színnek.

A dekorációban idén a klasszikusok mellett egyre nagyobb az igény a kinti party-jellegű lakodalmakra,valamint az idén a vintage (20-as és a 70 es évek közötti dekor stílus ötvözve az újakkal) stílus is egyre felkapottabb lesz.

Érdekes, hogy amikor én kezdtem akkor pl. a székszoknya még nagyon kurrens dekorációnak számított,most meg az a fura,ha valaki azt mondja,hogy nem kéri,mert szinte már alapdekorációnak számít.

Milyen az ideális esküvői csokor?

Egy csokor több szempontból is ideális lehet, de ha azt nézzük, hogy a csokor egész nap a „figyelem középpontjában van”, mivel a menyasszony egyik éke, akkor nem az ideális a megfelelő kifejezés, hanem inkább az egyedi ami jellemző lehet…

Mi alapján, hogyan válasszon egy menyasszony ruhát magának?

Nos,lehet, hogy sokan nem értenek egyet velem, de szerintem az egyik legfontosabb, hogy kényelmes legyen, mivel sok órán át kell viselni, valamint, hogy megfelelő legyen a menyasszony alkatához… Nem mindenkinek áll jól pl. a sellő fazon, ha ezt valaki felismeri, akkor sokkal jobban fogja magát érezni egy az alkatához illő ruhában.

Az is érdekes,hogy ruha és ruha között is nagy különbség lehet, még ha ugyanazon nő is viseli. Én mindig azt szoktam tanácsolni, ha elsőre nem olyan  a ruha, hogy  már szinte le sem venné, akkor inkább több időt rászánva, akár több szalonban is próbálni kell.

A koszorúslányoknak mi a szerepük az esküvőn?

Nos, a  koszorúslányok nem „hivatalos” résztvevői egy lakodalomnak, külföldről jött, így nálunk még nem annyira elterjedt, de egyébként a menyasszony segítői egy esküvőn. Mindenesetre valóban nagyon mutatós az egyforma ruhában sorakozó csinos hölgykoszorú, de fontos, hogy ne öltözzék túl  a menyasszonyt.

Ki lehet tanú?

Bárki lehet tanú, aki betöltötte  a 18-ik életévét.

Milyen babonák keringenek az esküvők körül?

Évről évre egyre kevesebben ragaszkodnak a babonákhoz, ahogy modernebbek lesznek maga az esküvők is, de azért persze vannak:

  • Nem láthatja a menyasszonyi ruhában a vőlegény az esküvő előtt a választottját
  • Kell, hogy legyen valami kék, valami régi és valami új a menyasszonyon  az esküvő napján
  • Nem szabad a karikagyűrűt senkinek odaadni felpróbálni

 

Ha a szerelmes pár elhatározza, hogy összeházasodnak, akkor mikre kell figyelniük, mivel kell számolniuk (költségek, feladatok)? Egyáltalán, hogyan kezdjék, mi a menete egy esküvő szervezésének?

A legfontosabb, hogy tudják mennyi a költségkeretük és ahhoz mérten kezdjék el az előkészületeket. Az első dolgok az időpont, a helyszín, a zenekar, a ceremóniamester, a fotó-videó leszervezése. Jobb, ha nem csak egyetlen dátumot szemelnek ki maguknak, mivel lehet, hogy az már valamelyik szolgáltatónak foglalt, de az ifjúpár ragaszkodik hozzá, akkor több opcióra kell felkészülniük.

Amikor ezek a szolgáltatók és a dátum is meg van, akkor van egy kis pihenő, amikor  eldönthetik a meghívót, a dekorációt stb…

A nagy nap előtt félévvel lehet bejelentkezni a polgármesteri hivatalba, amikor ez kész, utána lehet kiválasztani a  meghívó szövegét, az idézetet… A meghívókat 3-4 hónappal az esküvő előtt szokták átadni.

Utána szintén van egy kis pihenő,majd kb. 1 hónappal az esküvő előtt sűrűsödnek fel a feladatok.

A legsűrűbb értelemszerűen az utolsó hét. 🙂

Mi az esküvőszervező feladata? Miben tudsz segíteni nekik?

Az igazság az, hogy én nem nagyon szoktam úgy bemutatkozni, hogy „esküvőszervező”, mert sokan még nagyon szkeptikusan állnak ehhez a szakmához, pedig igazán sokat segíthetünk. Már csak azért is, mert egy külső szem mindig reálisabb, azon kívül minél több esküvőn veszek részt, annál több tapasztalatot gyűjtök, amivel újabb és újabb helyzeteket tudok megoldani, míg pl. egy örömanya tele aggodalommal nem biztos, hogy szintén, ráadásul neki nem is ez a „dolga”, hanem, hogy anyaként érzelmileg álljon a gyermeke mellett, akár a vőlegény, akár a menyasszony a gyermeke.

Milyen esküvői menüt szokott kérni az ifjú pár?

Nálunk még igazán a tradicionális menü a legelterjedtebb, de persze kivétel erősíti a szabályt, mindig van „extra” minden évben.

Neked melyik a kedvenc esküvői idézeted?

Az én kedvenc idézetem, ami a mottóm is egyben:

„Az öröm ott kezdődik, amikor abbahagyod saját boldogságod keresését azért, hogy megkísérelj másokat boldoggá tenni”

Michel Quoist

 

www.vr-eskuvo.hu

 

Laskai Nelli

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.