Klímával hűti a lakását? Megmutatjuk, hogy mire figyeljen!

Egyre több háztartásban található klímaberendezés, ami nagyszerű segítség az év forróbb napjain, hiszen jelentősen növeli a komfortérzetünket.  Ám egy ilyen berendezés használatakor a kényelem mellett az egészségünkre is figyelnünk kell, mert ha nem vagyunk körültekintőek, könnyen megbetegedhetünk.

Milyen veszélyei vannak a helytelen klímahasználatnak?

A rosszul beállított, túlzottan hideg levegőt fújó készülék nem csak megfázást, de ízületi fájdalmakat is okozhat. Mindemellett az egészséget súlyosan veszélyeztetheti a rendszerben megtelepedő gombák és fertőzések belélegzése is.  “Az egyik legveszélyesebb, mely a tömegesen megbetegedő amerikai katonák után légiósbetegség néven vált ismertté, a Legionella fertőzés, ami tüdőgyulladást eredményez. Ezt a kórt a klímaberendezés hűtővizében elszaporodó baktériumok vízcseppekkel történő belégzésével kaphatjuk el.” – mondta Szabó László, az R-System Klímatechnika 2005 Bt. tulajdonosa, aki tizenhatodik éve foglalkozik a berendezések szerelésével, fertőtlenítésével.

Természetesen a klíma berendezésünk szakszerű takarításával elkerülhetjük, hogy a lázzal, hidegrázással, fáradtsággal, nehéz légzéssel járó betegség megfertőzzön bennünket.

„Ma már sok mindent meg tudunk oldani szakember segítsége nélkül is, ám ha szeretnénk felelősséggel és teljes biztonsággal használni a berendezésünket, akkor évente mindenképpen hívjunk szakembert a takarításhoz, hiszen nem elég csak a szűrőt kicserélni, de az egész rendszert fertőtleníteni kell.  A tisztítás gyakorisága függ attól is, hogy milyen célra használjuk a helyiséget, mert például a lakásokban elég évente egyszer fertőtleníteni, de edzőtermekben, irodaházakban az egészség megóvása érdekében érdemes negyedévente elvégeztetni.” – tájékoztatott Szabó László.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.