Tűsarok és Tornacipő – beszélgetés Bogárdi Zsuzsival

Amikor az Életöröm tréningnek Budapesten kerestem megfelelő helyszínt, akkor ajánlás útján kerültem Bogárdi Zsuzsihoz. A tréning végén volt időnk beszélgetni egy keveset, és bátran mondhatom, hogy egy ambiciózus, mások jól-létéért tenni akaró, sokoldalú, kedves hölgyet ismertem a személyében.

Hogyan jött létre a Tűsarok és Tornacipő Mozgás – és Programstúdió?

én3Az ötlet már legalább 3 éve megszületett, csak a megvalósítás húzódott el kicsit 🙂

Gyes után visszamentem dolgozni a régi munkahelyemre (felnőttképzésbe) és ott elég hamar éreztem, hogy már “elfáradt” ez a kapcsolat.  Mióta dolgozó nő vagyok, mindig ott élt bennem a kérdés, hogy mi lenne az, amit úgy nagyon csinálnék, ami igazán a hobbim  is lehetne, és  egyszer csak  kipattant az agyamból, hogy EZ AZ. Egy olyan stúdió, ahol a nő úgy töltődhet, hogy nem kell a bűntudattal küzdenie, mert a szomszéd szobában vigyáznak a gyermekére. Én is sok mindent szerettem volna a gyes alatt csinálni, de nem tudtam, mert a nekem megfelelő napközbeni időpontban nem találtam olyan programokat, ami nekem szól, csak gyerekes programok voltak mindenhol. Ha mégis találtam, akkor pedig nem volt hozzá gyermekmegőrzés.

A név ugyanígy, egyszerűen ” kipattant” egy este, amikor a férjemmel sörözni mentünk. Sokat gondolkodtam előtte neveken, kerestem valamit, ami visszaadja azt, hogy megtalálja a nő a harmóniáját, de minden nagyon erőltetetett volt. Ezen az estén tűsarkúban mentem, és ahogy felléptem a lépcsőn hazafelé, ránéztem a cipőmre, és kimondtam a nevet: Tűsarok és Tornacipő. Ez lesz.

A saját életutam során tapasztaltam meg azokat a dolgokat, hogy ha a nő rendben van, a család is rendben van. Csakhogy ez a “rendben-levés” nagyon összetett, és főleg akkor kezd el a nő ezen dolgozni, ha családja lesz, hiszen akkor minden átíródik. Nagyon bevésődött nekem, amit Müller Péter mondott: ” Egy gyereknek nem jó anyára van szüksége, hanem boldog anyára “.  Szeretnék teret adni az anyukáknak, feleségeknek ahhoz, hogy mindenki a számára megfelelő , éppen szükséges boldogító tevékenységet találja meg; legyen ez egy párkapcsolati tréning, egy festőkurzus, vagy egy felnőtt balett óra. Valami, amitől kivirul saját maga és ezáltal az egész családja örömére.

Milyen nehézséggel kellett szembenézned az álmod megvalósításakor és hogyan győzted le?

A nehézség elsősorban önmagam voltam. Minden porcikámmal éreztem, hogy ezt kell csinálnom, hogy jó lesz, hogy szükség van rá, mégis valami miatt nem tudtam elkezdeni. Aztán rájöttem, hogy a félelmemet kell legyőzni. Ezzel nekem már korábban, más szituációkban is meg kellett küzdenem. Egy speciális tréning során sikerült!

Mit tapasztalsz, az anyukák milyen rendezvényre, milyen szabadidős tevékenységre vágynak, mit keresnek?

Attól függ:-).

Az első gyerekes anyukák, főleg, amíg kicsi a gyermek, aludni szeretne egy jó nagyot, illetve a férjével lenni. Aztán, ahogy telik az idő, nyit az anyuka is, először inkább baba-mamás foglalkozásokra, még a legtöbbjükben nem érik meg a szívbéli igény arra, hogy egy régi-új hobbit űzzön, és a párkapcsolati problémákat is ilyenkor még kevesen kezelik, Sokan megvárják, míg nagyobb lesz a gond, pedig egy kis tudatossággal, önismereti munkával, szemléletváltással hamarabb lehetne kezelni azokat a kérdéseket, amik kivétel nélkül minden párkapcsolatban, családban így vagy úgy felmerülnek.

Nekem ez az egyik szívügyem a Stúdióban. Képzett családterapeutákkal van lehetőség olyan interaktív előadásokon részt venni, ahol hihetetlen gyakorlatiasan közelítik meg a problémákat, mindig  lesz legalább egy mondat mindenkinek, ami “betalál”, és továbbviszi.

A többgyermekes anyukák, illetve akiknek már kicsit nagyobb a gyermeke, mindenre nyitottak. Ki vannak éhezve a felnőtt társaságra, ez a legfőbb igényük. Keresik a sportot, a nőies mozgásokat, nyelvet akarnak tanulni, vagy csak szinten tartani, kényeztetni akarják magukat, de a gyereknevelési témák azért listavezetők :-), sokan szeretnének főzni tanulni, és nálunk az örömfestészet, ami sokakat vonz. Ez gyors és nagy sikerélményt ad.

DSC_1362

Te is anyuka vagy, hogyan tudod összeegyeztetni az önálló vállalkozást és az anyaságot? Mi az optimális időbeosztásod?

Mivel a Stúdió márciusban nyitotta meg kapuit, induló vállalkozásként még nem tudtam megteremteni a harmóniát. Most azon dolgozom, hogy kiépítsem azt a rendszert, ami valóban működőképes lesz családi szinten is.

Azt figyeltem meg, hogy családos vállalkozónő szűk csapata a család. Ebben a csapatban többen játszanak, egyedül az anyuka nem tudja a labdát a pályán tartani. A harmóniáért nem csak ő felelős.

Ahol az a természetes, hogy a férj és feleség megosztva látják el a családi feladatokat ( vásárlás, fürdetés, ki viszi a gyereket oviba kérdés  stb. mindkét felet érinti, és ez nem okoz gondot), ott nem lesz feltűnő, ha anya épp elfoglaltabb. Nem nagy a kontraszt.

Ha eredendően egy olyan szerepmodellből nő ki az anyuka, ahol a férfi lövi a mamutot, és te a “háttérmunkáért” vagy felelős, akkor egy komplex családi működést kell átírni,  ami komoly párkapcsolati munkát igényel a férj részéről is.

A kislányom szerintem azóta jobban van, hogy én a magam dolgával jobban el vagyok foglalva, és nem csak rá fókuszálok. Szinte kivirult 🙂 Egyszerűen könnyedebb lett a kettőnk kapcsolata.

Milyen sikeres rendezvényeitek voltak az indulás óta?

Ahogy említettem, a festés kurzusok nagyon kedveltek, most volt épp egy Erőszakmentes Kommunikáció Tréning Rambala Évával, ami nagyon jól sikerült, de például a Flamenco workshop vagy a Plus Size nap is kedvelt volt. Még úgy érzem, rövid ideje működünk, és sokan nem tudnak rólunk. Most ezen dolgozunk, hogy még több anyuka, nő, feleség legyen a részese a programoknak.

Mi a Stúdió legfőbb vonzereje?

Azoknak a véleményét tudom tolmácsolni, akik eljöttek: a családias hangulat, személyes odafigyelés. Egyik festés óra előtt készítettem a teát épp a kis közösségi térben, amikor csak annyit mondott az egyik anyuka, ahogy mellém lépett: Jó itt lenni. Otthon érzem magam.

DSC_1476

Milyen terveid vannak a Stúdió jövőjét illetően?

Hát, tervem az nagyon sok van, ezeket inkább egy év múlva mesélném el, ha már megvalósultak. Most arra koncentrálok, hogy ami van, az minél több emberhez eljusson, és minél többen érezzék azt, hogy jó itt lenni.

DSC_1432

Mi az a mottó, amit mint vállalkozónő átadnál azoknak, akik még nem gyűjtöttek kellő bátorságot az üzletük beindításához?

A vállalkozás indítása egy nőnek olyan, mintha egy kis újszülötted lenne. Minden porcikáddal vágyni kell rá, időt és energiát is annyit igényel, mint egy baba. Ki kell hordani, meg kell szülni, és onnantól gondozni, életben tartani, ápolni kell. Ő egy új családtag lesz, amit az egész családnak el kell fogadnia. 🙂 Ha teljes  szívvel és hittel vágysz a vállalkozásodra,  érzed magadban az erőt, a kitartást, és kapsz támogatást, bele kell vágni.

 

Ha kedvet kaptál bekukkantani a Stúdió  életébe, kattints IDE! 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.