“Míg az ige testté lőn…” -beszélgetés Kőszegfalvi Ferenc helytörténésszel

Kőszegfalvi Ferenc helytörténész neve nem cseng ismeretlenül a vásárhelyiek számára. A könyvbemutatói során, a könyvekhez kapcsolódó történetek ismertetésekor rendszeresen megtöltik a helyi könyvtár nézőterét. Gyűjtőmunkájának köszönhetően könyvei által feltárul előttünk Hódmezővásárhely múltja, képet kapunk az egykoron itt élt emberek munkájáról, magánéletéről, értékeiről.

A képen Kőszegfalvi Ferenc látható

Mióta foglalkozik Hódmezővásárhely történetével? Hogyan alakult ki a téma iránti elköteleződése?

A történelem középiskolás korom óta érdekel, de akadémikus nem lehettem, az érdeklődés szükségképpen szűkült városomra. Amikor 1975-ben a könyvtárhoz kerültem, ott épp akkoriban kellett kialakítani a városi helyismereti gyűjteményt.

Mi a szépsége a helytörténet- kutatásnak?

A kutatás maga.

Volt-e mentora, aki segítette az önálló kutatásokban?

Kárász József író, könyvtáros, Péter László irodalomtörténész, kutató könyvtáros.

Hogyan zajlik a kutató munka? Hogyan kell elképzelni a könyvírás, az összegyűjtött anyagok válogatásának folyamatát a könyv születéséig?

Ötlet, gondolat — források számbavétele. Elegendő-e, elérhető-e, azok összevetése, gyűjtés, válogatás — idő, kitartás, míg “az ige testté lőn”.

Hány könyve jelent meg eddig, ezekből melyik áll a legközelebb a szívéhez?

Azokat is beszámítva, melyek társszerzővel készültek, s a szerkesztéseket is, körülbelül húsz. Természetesen mind fontos, kedves számomra.

Milyen könyvek vagy kiadványok vannak még születőben?

Várostörténet III. kötet (ebben természetesen csak egyik szerző vagyok), Tornyai János levelezése.

Miért érzi fontosnak, hogy megismertesse másokkal Hódmezővásárhely történetét?

Hogy magukénak érezhessék a városlakók.

Mi volt a legmeglepőbb, amit a város történetéről megtudott?

Hogy nem itt volt Attila sírja. (?!)

Kik azok a híres írók, művészek, akik Hódmezővásárhelyen jártak, alkottak?

Akikre legbüszkébbek lehetünk: Németh László, József Attila. Móricz Zsigmond is járt itt vagy tíz alkalommal. Ezen kívül anyaggyűjtés céljából vagy irodalmi esten számtalan sokan megfordultak itt a Nyugat szerzői és a népi írók közül is.

Legutóbbi kiadványában Németh László emlékeinek összegyűjtésével találkozunk, képet kapva általuk az író munkájáról és a magánéletéről is. Hogyan és miért született ez a könyv?

Ideérkezése 70. évfordulójára, hogy közelebb hozza emlékét az emberekhez. Úgy érzem ugyanis, kultusza, ismertsége némileg hullámvölgybe került.

Hogyan tudná összevetni városunk múltját a jelen helyzetével? Mi az, amiben erős volt régen, ám hiányzik a mai Vásárhely életéből?

Az egymás és a város iránti közösségi érzés.

Hogyan szeret kikapcsolódni, mi az a tevékenység, ami feltölti?

Ha megfelelő témám van és azt úgy meg tudom írni, ahogy szeretném. Ezen kívül, ami legalább ennyire fontos, természetjárás, erdőjárás, kirándulás, erdei túra. Tanár koromban diákjaimmal, majd gyerekeinkkel, aztán a könyvtárosokkal Magyarország sok ismert és rejtett szépségét fölkerestük. 1979 óta elsősorban a Mátra, 2000 tájékától a Balaton felvidék a kedves helyünk.

Milyen könyveket szeret olvasni?

Történettudományi munkákat éppúgy, mint 19-20. századi szépirodalmat. Mostanában azért, már főleg verseket, elsősorban magyar, klasszikus költőktől; Balassi Bálint, Berzsenyi Dániel, Arany János, Tóth Árpád, József Attila, Radnóti Miklós műveit.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.