Tippek, hogyan töltsük a húsvétot, ha nem akarunk locsolkodókat fogadni

Húsvét régen és most

Kislányként nagyon vártam a húsvétot, hiszen a sok finom csoki tojás elfogyasztása mellett – na jó, nem mind volt finom régen, nagy részük valami fura ízű bevonó massza lehetett csak -számoltuk, hogy hány fiú jön bennünket meglocsolni. Még listát is vezettünk róluk, amit később a barátnőinkkel összehasonlítottunk.

Emlékszem, hogy húsvét hétfő délelőttjén izgatottan lestük az ablakban, hogy ki lesz a következő látogató, és megigazítva csinos ruháinkat, szaladtunk az ajtóhoz, hogy mihamarabb halljuk a verset, majd földre szegezett tekintettel, huncut mosollyal, kicsit zavarban, de átéljük a fejünk búbjától a homlokunk felé tartó pacsuli cseppekkel történő egyensúlyozást. Azután jött a vendég hellyel kínálása, sütivel traktálása, és az általunk festett tojások felkínálása választásra.  A mai napig érzem a délre már szinte elviselhetetlenül édes és fűszeres kölni-mix illatát, és magam előtt látom az egyre később érkező férfiak cseles, ingadozó járását. Akkor még viccesnek találtam.

Ahogy hallom, ma már egyre kevesebb háznál várják a nők, hogy meglocsolják őket, és egyre kevesebb férfi, kis srác dönt úgy, hogy az alvás és a számítógépes játékok helyett csinosba vágja magát, zsebre teszi a felesége vagy anyukája parfümjét és elindul a számára valamilyen szempontból fontos nők, lányok háza felé.  A piacot a kereslet – kínálat uralja. Talán ennek a hagyománynak a háttérbe szorulását is. Az ilyen hagyományfelejtő statisztikák kapcsán felötlik bennem az a kérdés is, hogy vajon napjainkban mennyire tiszteli a nőt a férfi, és fordítva. Mekkora igény mutatkozik arra, hogy a húsvéti szokás kapcsán otthonunkba fogadva a rokonokat, barátokat beszélgessünk egymással? Van-e a hagyománytól való elrugaszkodásnak köze a férfi – női hatalmi játszmákhoz?

Mit tehetünk még ezen a hétvégén?

  • Süssünk süteményt, és hívjuk át a szomszédokat egy kis beszélgetésre
  • Kiránduljunk, kerékpározzunk a környéken
  • Piknikezzünk a téglagyári kubikgödröknél
  • Sétáljunk végig a belvárosban, térképezzük fel az ott található szobrokat

Ha úgy dönt valaki, hogy a hosszú hétvégére vendégeket fogad, kezelje könnyedén a helyzetet, ne süssön – főzzön egész nap, ha nem szereti ezt a tevékenységet. Nyugodtan bevonhatja a vendégeket is, hogy közösen készítsék el az ételeket, hogy az összejövetel mindenki számára megadja a feltöltődés, az egymásra figyelés lehetőségét és az együtt töltött idő valóban minőségi időtöltéssé váljon mindenki számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.