Sorsfordító nők – Jancsurák Krisztina

 

Többféle elmélet létezik azzal kapcsolatban, hogy sorsunk egy előre meghatározott ívű pálya mentén halad, ahogy az előre megkomponált hangok átölelik egymást egy grandiózus hangversenyen, vagy van választásunk, és a játék közben meghozott döntéseink által új dallamokat rajzolhatunk életünk kottájára, ezáltal elmerülve egyfajta improvizatív örömzenélésben.

Ez a sorozat olyan különleges erőt birtokló és azt tudatosan használó nőkről fog szólni, akik afféle láthatatlan hidat hoznak létre a reflexiók számára önmaguk és a befogadó között. Korunk számomra inspiratív hősnői olyan léleksebészek, akik konstruktív gondolat szobrászattal operálnak, és egyidejűleg saját életüket is formáló tevékenységük nyomán kapcsolatot teremtenek, gyógyítanak, művészi értéket képviselnek.

Számomra fontos, hogy azzal, amiről írok, személyes kapcsolatom legyen. Így olyan hölgyek történeteit szeretném megosztani Veletek a következő írásaimban, akiket van szerencsém személyesen is ismerni, és a lelkemen átszűrve bemutatni az általuk bejárt utakat, amelyeket talán mindannyian kicsit magunkénak érezhetünk és inspirációt meríthetünk belőlük.

Remélem sikerül egy kicsit közelebb hozni, és minden olvasó számára érezhetővé tenni azt az energiát, amit megtapasztalhattam a beszélgető partnereim által.

Valóságunk időtlenség szülte instant varázslat. Nálunk van a pálca. Merítünk önmagunk forrásából, majd a változás szele csillagporrá őrli hétköznapoknak álcázott csodáit, melyek beragyogják vágyaink égboltját. Nekünk csak látnunk kell mindezt lelki szemeinkkel. Mindannyian úgy teremtünk kifelé, ahogyan viszonyulunk belső világunkhoz.

A fenti gondolatok kavarogtak bennem az első találkozóra igyekezvén.


Jancsurák Krisztina, Aviva Módszer oktató, évekig élt Oroszországban, mint az egyik legismertebb sportmárka kereskedelmi osztályának vezető beosztásban dolgozó munkatársa.

Kitartó munkájának és maximalizmusának köszönhetően szépen ívelt felfelé karrierje. Mégis úgy érezte változtatnia kell. Kriszti Oroszországban felépített karrierjét maga mögött hagyva hazaköltözött Magyarországra, és ma Aviva tornát oktat, amelynek hatásai főként a gyermekáldás, a termékenység fokozása és a nőgyógyászati problémák enyhítésében jelentősek. A torna beindítja, támogatja a szervezet öngyógyító tevékenységét azáltal, hogy felpörgeti a vérkeringést és a nyirokkeringést, ezáltal gyorsabban kiürülnek a szervezetből a méreganyagok.

Ez a vonalvezetés egy teljesen más életformát követel és más típusú kvalitásokat igényel. Mégis a történetek középpontja ugyanaz a törékeny, de határozott fellépésű, magabiztos, intelligens nő, akiből árad a jóra törekvés és az empátia szimbiózisának derűs tekintettel átölelt intuitív attitűdje.

Mi inspirált arra, hogy testet-lelket egyaránt formáló és a belső erő fejlesztésére összpontosító dolgokkal kezdtél foglakozni?

Mindig is érdekeltek a pszichológiával és a filozófiával kapcsolatos dolgok. Már az általános iskolában elkezdtem azokat a könyveket olvasni, amik a kézzel fogható világ mögötti jelentéseket és az élet értelmét kutatták. Azt hiszem mindig is komolyabb, befelé fordulóbb voltam, mint a kortársaim.

Amikor 20 évesen egy autoimmun betegség következtében 2 évre ágyba kényszerültem, természetes volt számomra, hogy ezt a helyzetet csak belülről lehet megoldani. A falusi könyvtárban, ahonnan az olvasmányaim nagy részét szereztem, mindig megmosolyogtak, mert a számomra izgalmas könyveket rajtam kívül senki sem kölcsönözte ki. Beckettet, Nietzschét, Pilinszkyt és a kabbalisztikus irodalmat bújtam és olyan kérdéseket tettem fel magamnak, hogy pl. Mit kell megtanulnom ebből a betegségből? Milyen küldő és belső erők irányítják az életem és a sorsom? Rengeteg gyógykezelésen estem át itthon és külföldön is eredménytelenül, mire találkoztam a kínai gyógyászattal. Elkezdtem tanulmányozni és itt szembesültem azzal a nézőponttal először, miszerint minden betegséget holisztikusan kell megközelíteni. Csak akkor lesz teljes körű és maradandó a gyógyulás, ha a tünetek helyett/mellett a mélyben meghúzódó okokkal (is) foglalkozunk. Mikor a természetes módszerek és tudatos táplálkozás segítségével jobban lettem, TaiChizni és ChiKungozni kezdtem azért, hogy megértsem a gyógyászat mögötti filozófiát.

Olyan volt ez számodra, mint egy második lehetőség?

Ez volt a kapu az útra. A tanáraim segítségével rájöttem, hogy ha valódi változást szeretnék az életminőségemben, akkor elsősorban a gondolkodásmódomon kell alakítani. El kellett engednem nagyon sok negatív érzelmet és ki kellett magam lökni a komfortzónámból.

Ezt fokozatosan tanultam meg. Először fizikai szinten jött a felismerés, hogy fejlődni csak kemény munkával lehet. Egy idő után már olyan edzőtáborokba jártam, ahol napi 14 órákat is edzettünk és a testi szinten való gyógyulás-fejlődés szülte meg bennem az elhatározást, hogy az élet más területein is túllépek a mások által szabott határokon. Ez a döntés vezetett végül oda, hogy 26 évesen nyelvtudás és ismeretségek nélkül felültem egyedül egy vontara és kiköltöztem Moszkvába. Életemnek ebben a szakaszában tudatosan a Jangos energiákra fókuszáltam.

Mi volt az oka annak, hogy a Jangos energiákra kezdtél fókuszálni?

A taoisták azt tanítják, hogy minden alapja a Tűz. Ez többek közt azt is jelenti, hogy ahhoz, hogy bármit teremtsünk, először kell egy erős akarat-motiváció. Éreztem, hogy erősödnöm kell kitartásban, jellemben és ezeket semmi sem edzi jobban, mint a nehéz helyzetek megoldása. Azt hiszem azért választottam éppen Oroszországot, mert ott más sem volt, csak megoldandó helyzet…  bár akkor ez nem fogalmazódott meg bennem ilyen tisztán.

Az első 5 évben szó szerint az elemekkel harcoltam. Gyakran volt problémám a vízumommal, sokszor maradtam állás és pénz nélkül. Volt olyan orosz tél, amit lyukas csizmában csináltam végig, de sosem gondoltam arra, hogy feladjam és visszajöjjek Magyarországra. Mindig tovább akartam küzdeni, újra és újra visszatértem az arénába.

Aztán, amikor állást kaptam az egyik legnagyobb nemzetközi multinál, ez az önmagammal és a világgal való küzdelem átalakult. Onnantól kezdve tréningekre jártam, tudatosan figyeltem és másoltam a körülöttem lévő sikeres emberek szokásait. Ambiciózus célokat tűztem ki magam elé, majd hatalmas összpontosítással, lépésről lépésre el is értem ezeket.

Így szereztem meg 2. diplomámat az egyik legprominensebb angol egyetem üzleti karán és kerültem vezető beosztásba pár év alatt egy 13 000 embert foglalkoztató cég központjában.

Mondhatjuk úgy, hogy ezalatt az idő alatt eltűnt a nő?

Ha nem is tűnt el teljesen, de kétségkívül háttérbe szorult. A Jin energia persze mindig megvolt, hiszen a munkám során nagyon sokat kommunikáltam, tréningeket és coaching folyamatokat is vezettem. De a klasszikus értelemben vett női szerepek nem kaptak teret az életemben. Sok energiát fektettem a tanulásba, keményen dolgoztam és közben fogalmam sem volt, hol van a hűtő a lakásomban.

Hogyan jött az újabb változás? Mi volt a konkrét kiváltó oka, hogy hazajöttél Magyarországra?

Ez is egy belső folyamat volt először. Egy idő után kezdett zavarni, hogy nincs valódi életem. Valahogy hiányzott a felszabadult öröm a fegyelmezett, táblázatokkal teli mindennapjaimból. Sokáig meg sem tudtam igazán fogalmazni, mire vágyom, így a már jól bevált technikákhoz nyúltam. Visszatekintve elég viccesnek tűnik, hogy Excel kimutatásokat készítettem arról, hogyan érzem magam az életem különböző területein és pontokba foglalt stratégiát írtam arról, hogy leszek majd spontán…

Lassan alakult a kép bennem arról, hogyan szeretnék élni, milyen hangsúlyokat adok majd a különböző energiáknak. Egyensúlyra vágytam, ahol egyaránt helyet kap a férfias erők dinamikája és a nőies lágyság. Amikor végérvényesen megszületett bennem az elhatározás a változtatásra, akkor a külső körülmények is elkezdtek ehhez igazodni. Olyan pozíciót kaptam, amihez nem kellett minden héten üzleti utakra repülnöm, így több időm maradt magamra és az otthonom alakítására. Tudtam programokat szervezni a barátaimmal és még főzőcskézni is elkezdtem a magam szórakoztatására.

Aztán megismerkedtem a párommal, aki remek érzékkel és sok türelemmel kicsalogatott az önmagam köré felhúzott falak mögül. Hatalmas változásokat generáltunk egymás életében, aminek egyik következménye az lett, hogy hazaköltöztem Budapestre. Eközben megerősödtem abban a hitemben, hogy nem lehet úgy fejlődni, ha mindig ugyanazt az energiát hajszoljuk. Ezért amikor eljöttem Moszkvából, eldöntöttem, hogy nem csak országot, hanem életet is váltok. Ennek az is része volt, hogy nem vállaltam munkát más nagyvállalatnál, hanem elindítottam a Változás Műhely nevű blogot, ami a női egészségmegőrzéssel foglalkozik és Aviva módszer órákat kezdtem tartani.

Gondolom az is inspirált, hogy segíthess másokon, hiszen nap, mint nap ezt teszed a munkád során?

Igen, fontos része volt a választásnak az, hogy másokat tudjak segíteni a munkámmal. Sok nő jön hozzám különféle nőgyógyászati panaszokkal és kimondhatatlanul jó érzés, amikor arról számolnak be, hogy a torna hatására elmúltak a tüneteik és javult az életminőségük.

Mit jelet számodra az Aviva oktatás?

Sok mindent, de elsősorban talán egy kézzelfogható kapcsot a nőiesség megéléséhez. Azt látom, hogy ez a téma mostanában nagyon előtérbe került. Egyre több nő foglalkozik a belső valójával, miközben sokan elvesznek az egész misztériumában, viszont továbbra sem tudnak mit kezdeni a nőiességük kézzelfogható részével. Szerintem az Aviva egy jó eszköz arra, hogy a nőiesség egy fizikai világban is megnyilvánuló energiáit megtanuljuk kezelni. Az oktatás számomra arról szól, hogy másoknak lehetőséget adok erre, és ezáltal magamnak is megteremtem ugyanezt.

Ezzel együtt az órákon lehetőségem van arra, hogy a nőiesség lelki részével is foglalkozhassak. Minden alkalommal relaxációval és vizualizációval zárjuk a gyakorlást, hogy gondolati és érzelmi szempontból is töltekezhessenek azok akik hozzám járnak. Nagy vágyam, hogy a női energiákkal, pszichével kapcsolatos tudásom és tapasztalatom átadjam másoknak és ezzel hozzájáruljak női kiteljesedésükhöz.

Hogyan éled meg lelkileg, amit adsz az embereknek?

Engem is tölt és erősít minden pozitív visszajelzés, köszönet. Motivációt ad minden nap arra, hogy felkeljek és még többet tegyek azért, hogy egyre több nőhöz eljusson a módszer. Hálás vagyok, hogy ilyen szép feladatom van.

Melyik munkádban találtad meg igazán Önmagad?

Mindkét munkában önmagam voltam/vagyok annyi különbséggel, hogy régebben a férfias környezet és életvitel hozta a belső fejlődést, a mostani élethelyzetem pedig lágyabb, finomabb vonásokat igényel. Bármilyen helyzetben önmagunk lehetünk, ha az adja a belső stabilitásunkat, hogy magabiztosan tudjuk váltogatni a Jang és Jin energiáit.

Most mindkét energia egyensúlyban van jelen a mindennapjaimban, hiszen egyszer céltudatosan szervezem a tanfolyamokat, fegyelmezetten írom a cikkeket, máskor pedig meditációkat vezetek, vagy elérzékenyülve hallgatom a visszajelzéseket. A titok az, hogy mindig azt a technikát/hozzáállást kell elővenni, amit a körülmények megkívánnak.

Boldog vagy?

Igen

 

Orbán Bernadett

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.