Finom Mézeskalács

Megosztás

Egy kedves barátom receptjét szeretném megosztani. A baráti körben a süti csodájára járnak, és évről – évre mindenki ezt a verziót süti meg. Mi csak Ányicskalácsnak hívjuk. :)

¼ kg méz
½ kg liszt
12 dkg vaj/margarin
10 dkg cukor
1 egész tojás+2 sárgája
1 kávéskanál szódabikarbóna
mézeskalácsfűszer

A megmelegített mézben elkeverjük a vajat.(Én robotgéppel szoktam az egészet csinálni. Méz langyos legyen,ne forró.)Hozzáadjuk a cukrot,a tojásokat,a fűszerkeveréket(úgy 1/3-nyi zacskót szoktam a Kotányi fűszerkeverékből). A liszttel összekeverjük a szódabikarbónát, és azt is hozzáadjuk.
Ilyenkor elég ragacsos massza, de fél napra (én úgy szoktam, hogy csak másnap sütöm meg) be kell rakni a hűtőbe, és utána lisztezett deszkán jól ki lehet nyújtani, olyan fél cm-s vastagságúra.
170 fokon 10-12 percig sütni. Ez fontos, olyan világoska maradjon, mert ha sötét, keményebb lesz, meg kicsit megég benne a méz, és nem olyan finom.
Rögtön puha, de fémdobozba kell rakni, és sokáig eláll.

 

Fotó:zalaihírlap

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.