GYES / GYED szabályok

Megosztás

A cikk frissült:

a 2013-as GYES, GYED szabályok ITT olvashatók!

 

2012 -ben változások történtek a GYES, GYED ellátást illetően. E tájékoztatóval igyekszünk segíteni a szülőknek.

 

A családtámogatási ellátások megítélése és összege is alaposan megváltozik, így a GYES 2012 és a GYED 2012. esetében is az eddigiektől eltérő, új szabályokra kell számítani, így a GYES kalkulátor 2012 ismerete fontossá válik.
A GYES ideje ismét három éves lesz, és lesz egy újdonság, az örökbefogadói GYES. A személyi jövedelemadó és a nyugdíj biztosítási járulék is változik, ami kölcsönhatásba lép a családtámogatási ellátások összegével (TGYS a GYED a GYET és a GYES). Mivel két évről visszaáll három évre a GYES, ebből kifolyólag egyértelművé válik, hogy a gyermeknevelési támogatást ismét csak a legkisebb gyerek 3 éves korától lehet igénybe venni. Heti 30 órát lehet munkával tölteni a GYES mellett. Ikrek esetében minden maradt változatlan:ott továbbra is az iskolakötelesség éve a határidő. Huzamosabb ideig beteg gyereknél pedig a GYES annak 10 éves koráig kérhető. A három évre visszaállított GYES vonatkozik a 2010. április 30. után született gyermekekre is.

GYES 2012 jogosultság :

Szülő, nevelőszülő, illetve a gyám a saját háztartásában nevelt gyermek három éves koráig, ikreknél a tankötelessé válás évének végéig, tartósan beteg/ fogyatékos gyermeknél a betöltött tizedik évig.

Örökbefogadói GYES 2012:

3 évesnél kisebb korú gyermek örökbefogadása. Aki 3- 6 éves korig bezárólag fogad örökbe, 6 hónapra igényelhet.

GYES 2012 melletti munkavállalás lehetőségei:

A gyermek egy éves koráig nem dolgozhat, utána is csak heti 30 óra a megengedett. Amennyibe a gyermek tartósan beteg, a munkáját időkorlátozás nélkül végezheti. Ikergyerekeknél szintén időkorlátozás nélkül dolgozhat az édesanya, vagy az a személy, aki igényli a GYES-t, de ha meghaladja a 30 órát, csak egy gyerek után jogosult a segélyre. Gyám szintén időkorlátozás nélkül dolgozhat. Amennyiben valamelyik nagyszülő kapja a GYES-t, az unoka 3 éves kora után heti 30 órában dolgozhat, amennyiben a munkáját bejelenti.

Ha valaki a gyerek egy éves kora után munkába áll, és a munkája meghaladja a heti 30 órát, hivatalosan is be kell jelentenie. Ikreknél csak úgy vállalhat munkát teljes munkaidőben, amennyiben tudomásul veszi annak a tényét, hogy a GYES-t csak egy gyerek után foga kapni.

GYED összege

A gyermekgondozási díj maximuma a mindenkori legkisebb bérhez igazodik: legfeljebb a minimálbér kétszeresének a 70 százaléka lehet. Mivel a minimálbér a tavalyi bruttó 78 ezer forintról idén január 1-től 93 ezer forintra emelkedett, jelentősen nő az igényelhető gyed felső határa is. A múlt évben legfeljebb bruttó 109 200 forint gyedet kaphattak a kisgyermekesek, az idén viszont – a minimálbér emelése miatt – 130 200 forintra nőtt a maximum összeg.
A havi 21 ezer forintos bruttó növekményből azonban mindössze 8 ezret tehetnek zsebre a gyeden lévők. Az adójóváírás eltörlése miatt ugyanis kétszer annyi személyi jövedelemadót vonnak le az ellátásból, mint amennyit tavaly. Emellett továbbra is 10 százalékos nyugdíjjárulék terheli a gyedet. A múlt évben kerekítve 88 190 forint maradt a bruttó 109 200 forintos maximum gyedből, idén pedig 96 350 forintot kaphatnak meg az igénylő szülők a 130 200 forintból. Az alacsonyabb keresetűek több ezret veszítenek.

Ahhoz, hogy valaki minden hónapban megkaphassa a maximális összegű gyedet, tavaly elég volt bruttó 160 ezer forintos jövedelem is, idén viszont már legalább bruttó 196 ezer forintos kereset kell hozzá – derül ki Angyal József okleveles adószakértő számításaiból. Hiába keres valaki ennél többet, akkor is csak legfeljebb 96 350 forint gyedet kaphat kézhez havonta.

Bruttó 160 ezer forintos havi jövedelem után januárban ugyan a tavalyinál ötezer forinttal magasabb összeg, 114 142 forint gyed jár, abból azonban csak nettó 84 465 forint marad. Az adójóváírás eltörlése miatt ugyanis havonta 8 ezer forinttal több személyi jövedelemadót vonnak le az ellátásból. Vagyis az érintett szülő 4 ezer forinttal kevesebb gyedet kap kézhez, mint tavaly decemberben. (A számításoknál az adószakértő nem vette figyelembe a gyed összegéből a gyermekek után esetlegesen érvényesíthető adókedvezményt, miután annak igénybe vételére vonatkozó szokások minden családban eltérőek.)
Átlagosan bruttó 167 ezer forintos jövedelem kell ahhoz, hogy szinte hajszálpontosan ugyanannyi gyedet kapjanak januárban a szülők, mint amennyit tavaly decemberben Februárban viszont már 6 ezer forinttal kevesebbet kapnak, mivel a következő hónap 2 nappal rövidebb, mint a január, a gyed pedig naptári napokra jár – magyarázta a POénzcentrum.hu kérdésére az adószakértő.

Havi 100 ezer forintos bruttó jövedelem után tavaly decemberben 71 350 forint gyed járt, amiből 61 815 forintot kaptak kézhez a szülők. Az érintettek esetében januárban is bruttó 71 350 forint a gyed összege, abból azonban mindössze 52 799 forint marad, vagyis havonta 9 ezer forintot buknak az adójóváírás eltörlése miatt. Ugyanennyit veszítenek azok, akik például az idén szülnek és a tavalyi évben havonta csak a 78 ezer forintos minimálbért kapták.
Annak, akit csak fél állásban alkalmaztak minimálbérért, vagy garantált bérét, és havi bruttó 48 ezer forintot keresett, annak jobban megéri, ha a gyed helyett a jövedelemtől független, fix összegű (havonta brutó 28 500, nettó 25 650) forintos gyest kérelmezi. Tavaly még 30 820 forint gyedet kaptak kézhez az érintett szülők, idén viszont  az adójóváírás eltörlése miatt megnövekvő adóterhek révén már csak 25 340 forintot, vagyis kevesebbett, mint a gyes összege.

forrás: berkalkulator.org , penzcentrum.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.