Horgolt mamusz

Itt a tél tökéletes lábmelegítő a horgolt mamusz. Egy kreatív blogo találtam rá a mintára, megosztom a hodmami.hu olvasóival.

“Az eredeti leírás Lisánál található, én egy kicsit átszámoltam a fonalamnak megfelelően.

Fonal: Red Heart – Sport socks color, 100 gr = 410 m, kb. 80 gr.

Kétszálával horgolva, 3-as horgolótű. Kész mamusz mérete: kb. 38/39-es lábra

 

Végig egyráhajtásos pálcákkal dolgozunk. 1. kör = Ugyanúgy kezdtem én is, 8 egyráhajtásos pálcával, melyet körré zárunk. 2. kör = A következő körben minden egyráhajtásos pálcára két egyráhajtásos pálca kerül, összesen 16 pálcánk lesz. 3. kör = 1 szembe szaporítunk, a következőbe nem, majd megint szaporítás, így a kör végéig, összesen 24 pálca. 4. kör = 1 szembe szaporítunk, 2 szembe nem, a kör végére 32 pálcánk van. 5. kör = 1 szembe szaporítunk, 3 szembe nem, a kör végére 40 pálcánk van (ezzel a körrel van nekem több, mert a fonal vastagsága miatt a 32 pálca nem lett volna elég) 6. kör = 30 pálcát horgolunk, itt megfordulunk és a 30 pálcát oda-vissza sorokkal horgoljuk, amíg el nem érjük a megfelelő hosszúságot (a lábunkhoz mérten), ez nekem 16 + 1 sor volt. Vagyis, 16 sort horgoltam 30 pálcával, majd a +1 (17. sorban) 14 pálcát, majd a 15., 16. és 17. pálcát egyben horgoltam le (vagyis fogyasztottam két szemet) és utána a sor végéig.

Mielőtt megfordultam volna, félbehajtottam és mindkét oldalt összefogva rövidpálcákkal összehorgoltam, ezzel az összeállítással meg is voltam.

Ezután a mamusz anyagával egy sor rövidpálcát horgoltam körbe, vigyázva az elején lévő sarkoknál, ott fogyasztottam, vagyis 3 rövidpálcát horgoltam egybe, melyből a középső rövidpálca pont a sarokba esett.

Erre a körre egy más színű anyagbó (esetemben piros) horgoltam még egy rövidpálca sort, majd egy rákhorgolásos sorral zártam az egészet.

Díszítésnek még kapott egy gombot a mamuszom, melyhez egy láncszemekből (nekem 37 láncszem) álló akasztót is horgoltam még a másik oldalra rögzítve.”

 

 

forrás: http://www.kreativ-kezimunka.com 

 

 

Ez is érdekelhet téged:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.