Mákos és diós bejgli recept

Megosztás

A karácsonyi menü elengedhetetlen része a mákos és a diós bejgli. Egy barátnőm elkészítette a Nosalty oldalon talált  receptet, és  szeretettel ajánlja mindenkinek akinek nincs konkrét, jól bevált bejgli – leírása.

Hozzávalók:

Tészta:

500 g liszt,  200 g olvasztott vaj, 50 g porcukor, 10 g élesztő, 150 ml tej, 1 tojássárga, 10g só, 10 g vaníliás cukor, fél citrom héja, 1 egész tojás és 2 tojássárga a kenéshez

Töltelék:

500 g dió vagy mák (vagy fele-fele), 1 citrom héja (a dióhoz), fahéj (a mákhoz),1 narancshéja + pici szegfűszeg (a mákhoz),260 g cukor, 20 g vaníliás cukor, 300 ml víz

 Elkészítés:

A hideg tej egyik felében elkeverjük a cukrot és az élesztőt, a másikban a vajat, a tojássárgáját, a sót és a citromhéjat. Összegyúrunk mindent a liszttel, gyors mozdulatokkal. Száraz, hűvös helyen pihentetjük a tésztát 15 percig. Ezalatt összeállítjuk a tölteléket: felrorraljuk a cukrot a vízzel 1 percig. A diót, a mákot összekeverjük az ízesítőkkel, majd leforrázom a cukorsziruppal. De nem biztos, hogy  felveszi az összes szirupot. Ha kevés a szirup, és nem áll össze a töltelék, tehetünk hozzá lekvárt vagy mézet. Kihűtjük a tölteléket.

A tésztát 4 egyenlő részre vágjuk, és lemérjük hány gramm, mert ugyanennyi súlyú töltelék kell majd hozzá. Kinyújtjuk a tésztát kb. 4-5 mm vékonyra. Próbáljuk meg sarkosra, mert akkor lesz szép a kész bejgli. A tölteléket vagy egyenletesen rálapogatjuk a tésztára, vagy 2 zacskó közt kinyújtjuk, és úgy tesszük a tésztára. A 2 rövidebb oldalán ráhajtjuk a tésztát a töltelékre, majd feltekerjük, és kicsit meghengergetjük, hogy szép egyenletes legyen, majd egy picit meglapogatjuk. Tepsibe tesszük, megkenjük a 2 sárgája és 1 egész tojás keverékével, és megvárjuk, amíg teljesen megszárad. Majd megkenjük ismét, és ismét megvárjuk, míg megszárad. Egy villával 4-szer, 5-ször megszurkáljuk, és mehet a sütőbe.

Ha kicsit szétnyílik, vagy eldeformálódik, még forrón 2 vágódeszka segítségével segíthetünk rajtuk.

 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.