Sült tök


Na ez aztán egy igazán egyszerű recept, de most van a szezonja az ínycsiklandó, házias sült tök elkészítésének és fogyasztásának.
Én sonkatököt szoktam venni, és bizony a kiskereskedőknél jóval olcsóbban hozzá lehet jutni, mint másutt.


Elkészítése:
A tököt ketté feszegetem hosszában.Azért nem vágom, mert sokkal egyszerűbb lapos, de éles késsel aprókat vágni és miután körbe vágtam, mint a görögdinnyét- akkor egyszerűen szétfeszítem.
magját kivágom késsel, illetve kikaparom kanállal.
Megszórom cukorral- ez a csalás – és ráfolyatok egy kis mézet is körbe.Nagyon finom, édes lesz.
Alufóliával kibélelt tepsibe helyezem, és majdnem teljes lángon jó 2 óráig sütöm.
Villával szoktam ellenőrizni, hogy teljesen megpuhuljon, mert akkor a legfinomabb.
Nem csak finom, de rendkívül egészséges táplálék:

Sok benne az A vitamin, de nagyon kiváló a gyulladásos betegségek gyógyítására is a sütőtök leve.Serkenti a máj működését, jótékony hatással van szervezetünk tejes működésére.Minden féle formában és mennyiségben fogyasztható és ajánlott.Nőknél a petefészekre, férfiaknál a prosztatára fejti ki gyógyító hatását.Sok kalciumot, foszfort és magnéziumot tartalmaz, ezért a rendkívül kellemetlen izomgörcsökre is hasznos.Erősíti az immunrendszert.
Valójában nem véletlen, hogy régen a tök minden házban, minden földön  termett a gabonák mellett is, mert jól tudták dédszüleink,hogy magja, leve, -pirítva, sütve: rétesnek, vagy bélesnek, teljes egészséget szerez!

Kincses Márta

Ez is érdekelhet téged:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.